Află ursitul de Sfântul Andrei, 30 noiembrie. Noaptea în care îl visezi

Scutaru Cristina / 29 noi 2017 / 22:24 Salveaza PDF Comentarii

În noaptea de miercuri spre joi, de Sfântul Andrei, 30 noiembrie, femeile nemăritate își pot afla ursitul.

Sunt mai multe metode prin care îți poți afla alesul inimii. De exemplu, se spune că un fir de busuioc aşezat sub pernă face ca în vis să apară imaginea ursitului. Tradiția spune că, pe vremuri, unele fete mergeau noaptea spre gard cu ochii închiși și trebuiau să numere nouă pari și să-l lege cu ață. A doua zi se uitau și dacă era neted parul, apoi și ursitul urma să le fie tânăr, dacă era cioturos, alesul urma să fie bătrân.

În rândurile de mai jos, aflați și alte metode prin care, pe vremuri, femeile își puteau afla ursitul:

Un fir de busuioc aşezat sub pernă făcea ca în vis să apară imaginea ursitului.

În alte părţi se folosea metoda "făcutului cu ulcica": singură în fața sobei, fata întoarcea un vas nou de lut pe fundul căruia lăsa să ardă trei cărbuni. Rostind o incantaţie, ea rotea uşor vasul şi atrăgea atenţia celui iubit.

Un alt obicei pentru a ghici viitorul consta în a privi un pahar cu apa neîncepută în care arunca o verighetă sfinţită de preot în mijlocul căruia apărea chipul ursitului.

Un alt obicei spunea că o fată dezbrăcată trebuia să se aşeze între două oglinzi cu o lumânare în fiecare mână şi să privească intens în oglinda din faţă. Se spunea că în oglinda din spate i se reflectau scene din viitor şi imaginea alesului.

Femeile își mai puneau sub pernă 41 de boabe de grâu. Dacă visau pe cineva că le lua grâul, atunci sigur se măritau. Cel care fura grâul era ursitul.

[citeste si]

Tot pentru a-și visa alesul inimii, femeile își puneau noaptea, înainte de culcare, sub pernă un pieptene şi o oglindă.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23