Adrian Severin cere audierea în instanţă a lui Traian Băsescu

Adrian Severin le-a cerut, luni, magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie audierea, în calitate de martori, a fostului preşedinte Traian Băsescu şi a fostului director al SRI George Maior în dosarul în care europarlamentarul a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. 

La termenul de luni al procesului, Adrian Severin a fost audiat de judecători timp de mai multe ore, el oferind explicaţii cu privire la acuzaţiile DNA că a acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la publicaţia britanică 'The Sunday Times', care efectuau o investigaţie sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, relatează Agerpres.

La un moment dat, Adrian Severin a spus că l-a informat pe reprezentantul serviciilor de informaţii din cadrul Misiunii României la UE în legătură cu contractul de consultanţă pe care urma să îl semneze cu firma de lobby reprezentată de cei doi jurnalişti, pentru a se verifica dacă acea firmă punea probleme de securitate naţională, el primind răspuns că nu sunt probleme.

Severin a mai spus că, în luna februarie 2011, a primit de la consilierul de politică externă al preşedintelui Ucrainei informaţia că este ţinta unei înscenări, pentru a fi compromis.

'Miza era rolul pe care eu îl jucam în problema integrării Ucrainei în Uniunea Europeană. Jurnaliştii britanici au fost folosiţi ca un instrument de cineva, care a dorit compromiterea mea. Eu ştiu cine s-a aflat la originea acţiunii de compromitere, dar nu vreau să dezvălui acum. Sigur nu este din România. Ceea ce s-a întâmplat cu scandalul Sky News ne arată un mod de operare, care nu poate fi tolerat', a adăugat Severin.

Severin, convorbire cu Băsescu, după izbucnirea scandalului cu jurnaliști de la 'The Sunday Times'

Într-un alt paragraf din declaraţia dată în faţa instanţei, Adrian Severin a precizat că, după izbucnirea scandalului cu jurnaliştii de la 'The Sunday Times', a avut o convorbire cu Traian Băsescu, preşedintele României la acea vreme, care i-a spus: 'Din informaţiile pe care le avem eşti nevinovat şi tratăm acest caz ca pe o problemă de securitate naţională. Tot acum, Adrian Severin le-a cerut judecătorilor ca cei doi jurnalişti de la 'The Sunday Times' să fie audiaţi în România.

Completul de cinci judecători a rămas în pronunţare pe cererile de audiere făcute de Adrian Severin, următorul termen al procesului fiind stabilit pentru data de 14 noiembrie.

Adrian Severin: Monica Macovei a luat 100.000 de euro pentru consultanţă

În declaraţia dată în faţa instanţei, Adrian Severin a insistat că acel contract convenit cu cei doi jurnalişti britanici nu este unul de lobby, ci de consultanţă, lucru destul de obişnuit în Parlamentul European. În contract se stipula faptul că el urma să primească suma de 100.000 de euro anual pentru a participa la lucrările unui consiliu de consultanţă şi 4.000 de euro pe zi în cazul unor 'servicii suplimentare'.

De altfel, pentru 3 zile de consultanţă, europarlamentarul a emis o factură de 12.000 de euro.

'Nu vi se pare totuşi o sumă prea mare pentru activitatea depusă? Ce salariu aveaţi ca europarlamentar?', l-a întrebat preşedintele completului de judecată, Ionuţ Matei.

'Astea sunt tarifele care se practică. Monica Macovei a luat 100.000 de euro pentru consultanţă. Poate vi se pare mult pentru prea puţin. Noi nu trebuie să judecăm aici cum este lumea acolo', i-a răspuns Adrian Severin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel