Adevărul despre trasplant. Doctorul inimilor de copii îl face praf pe Voiculescu

Prof dr Horațiu Suciu, șeful Clicinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș (IUBCvT), l-a făcut praf pe ministrul Voiculescu.

Vlad Voiculescu a spus că anul acesta s-a cheltuit doar 53% din bugetul alocat activității de transplant! Ministrul a declarat: "Există finanțare și toate instrumentele care erau până acum la dispoziție sunt în continuare la dispoziția tuturor spitalelor. Ministerul Sănătății finanțează această activitate aș spune mai degrabă bine. Din programul național pentru transplant banii consumați față de bugetul alocat în acest an sunt undeva la 53%. Nu se pune în niciun fel problema de finanțare".

Bătaie de joc

Prof dr Horațiu Suciu, șeful Clicinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT: a replicat: "Nu vrea nimeni statuie, dar parcă prea e bătaie de joc. Este un dezinteres general, și din partea Ministerului, și din partea doctorilor. Ce pot să spun? În ultima perioadă, de când cu acest scandal legat de transplantul pulmonar, n-am mai primit niciun apel de la vreun donator. În plus, ca s-o spunem pe-aia dreapta, e o problemă mare de finanțare. Nu știu cum de s-a cheltuit doar 53% din banii alocați activității de transplant în condițiile în care Institutul pe care-l conduc n-are suficiente resurse pentru a transplanta inimi. Am să vă explic amănunțit".

"Doctorul inimilor de copii", cum este alintat profesorul Suciu, a mai zis: "Finanțarea pentru transplantul de inimă se face după ureche! Ia, de aici, niște bănuți, să faci un transplant! Nu se poate așa ceva. La Institutul de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș am făcut anul acesta zece transplanturi, dar am cheltuit de două ori mai mulți bani decât aveam alocați. De ce? Pentru că, în prezent, finanțarea se face tot după criteriile stabilite în urmă cu zece ani. Socotelile nu sunt actualizate. Ne costă în jur de 24.000 de euro un transplant de inimă. Mai exact, avem alocați 107.000 de lei pentru fiecare intervenție. Asta în condițiile în care, peste hotare, un asemenea transplant se duce lejer la 100.000 de euro. E adevărat, doctorii de acolo sunt respectați, sunt plătiți la adevărata lor valoare. Dar, la noi, și dacă scădem onorariul medicilor, tot suntem la un sfert din cât ar costa afară o asemenea intervenție delicată. Hai să zicem că suntem români, suntem mai isteți, mai descurcăreți, dar, domnule, nu se mai poate face treabă cu banii ăștia! Sunt prea puțini", notează Evenimentul Zilei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel