Urmărește emisiunea live


Acord nuclear. Iranul se declară optimist în ceea ce privește ridicarea sancțiunilor

Hassan Rouhani, președintele iranian
Hassan Rouhani, președintele iranian

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat sâmbătă că este optimist cu privire la discuţiile vizând reînvierea acordului nuclear internaţional din 2015 şi a sugerat că s-a ajuns la un acord privind ridicarea principalelor sancţiuni impuse Teheranului, informează Reuters, citând presa de stat iraniană, notează Agerpres.

Doar detaliile au rămas de convenit, a spus Rouhani, deşi nu a existat nicio confirmare imediată din partea oficialilor americani sau a celorlalte părţi la acord.

"Am ajuns într-un punct în care americanii şi europenii spun în mod deschis că nu au de ales decât să ridice sancţiunile şi să revină la (acordul nuclear) şi că aproape toate sancţiunile principale au fost ridicate, iar discuţiile continuă cu privire la unele detalii", a declarat Rouhani.

Oficialii americani s-au întors săptămâna aceasta la Viena pentru a patra rundă de discuţii indirecte cu Iranul despre modalităţile de a reveni la respectarea acordului, din care fostul preşedinte Donald Trump a retras SUA în 2018, determinând ulterior Iranul să înceapă să nu mai respecte condiţiile pactului nuclear.

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a declarat mai devreme în cursul zilei de sâmbătă că Statele Unite au obligaţia de a contribui la relansarea acordului nuclear, după ce preşedintele american Joe Biden a declarat că nu este clar cât de serios este Teheranul în legătură cu discuţiile privind reînvierea acordului.

Întrebat sâmbătă dacă apreciază că regimul de la Teheran este serios în legătură cu discuţiile de la Viena, preşedintele Biden a răspuns:"Da, dar cât de serioşi sunt şi ce sunt pregătiţi să facă este o poveste diferită". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel