A murit Abdul Qadeer Khan, supranumit "tatăl programului nuclear al Pakistanului"

A murit Abdul Qadeer Khan, supranumit "tatăl programului nuclear al Pakistanului" / Foto: Pixabay
A murit Abdul Qadeer Khan, supranumit "tatăl programului nuclear al Pakistanului" / Foto: Pixabay

A murit Abdul Qadeer Khan, supranumit "tatăl programului nuclear al Pakistanului".

Abdul Qadeer Khan, "tatăl programului nuclear al Pakistanului", considerat un erou naţional de admiratorii săi, a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, a informat duminică postul de televiziune naţional pakistanez PTV, informează AFP şi Kyodo.

Cercetătorul pakistanez în domeniul nuclear, admirat pentru că a ajutat ţara sa să devină prima putere nucleară din lumea islamică, dar acuzat că a transferat în mod ilegal tehnologii către Iran, Coreea de Nord şi Libia, a murit după ce a fost internat din cauza unor probleme pulmonare, potrivit PTV.

În 1998, Khan a condus ajutat Pakistanul să devină prima naţiune musulmană care a efectuat cu succes un test nuclear. În februarie 2004, el a mărturisit la televiziunea de stat că a furnizat tehnologie nucleară Coreei de Nord, Libiei şi Iranului şi şi-a cerut scuze.

După acele dezvăluiri, Khan a trăit în locuinţa sa din capitala Islamabad sub atenta supraveghere a autorităţilor. Abdul Qadeer Khan a suferit o intervenţie chirurgicală pentru cancer de prostată în septembrie 2006, notează Kyodo. 

SUA dezvăluie date despre arsenalul nuclear

Administraţia lui Joe Biden a dezvăluit marţi că Statele Unite deţineau 3.750 de focoase nucleare la 30 septembrie 2020, revenind asupra unei decizii a lui Donald Trump care a clasificat 'secret de apărare' datele despre arsenalul nuclear american, notează AFP.

'Statele Unite publică noi informaţii declasificate despre arsenalul nuclear american, pentru a actualiza informaţiile publicate în septembrie 2017', a indicat Departamentul de Stat într-un comunicat. 'Transparenţa legată de arsenalele statelor nucleare este importantă pentru eforturile de neproliferare şi dezarmare, în special angajamentele faţă de Tratatul de neproliferare nucleară' (TNP), a adăugat diplomaţia americană.

De la 30 septembrie 2017, Statele Unite au continuat modernizarea arsenalul nuclear, dezmembrând 711 focoase nucleare, însă reducând numărul lor total cu doar 72, potrivit noilor date oficiale. Cele 3.750 de focoase nucleare americane reprezintă o reducere de 88% a arsenalului nuclear al SUA în raport cu nivelul maxim de 31.255 de focoase nucleare, atins în 1967, la apogeul Războiului Rece. Vez mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel