Marele câștigător al protocolului PSD-UNPR

PSD a dat o lovitură politică majoră prin protocolul încheiat de Liviu Dragnea cu Gabriel Oprea.  Practic,  nu a pierdut  nimic în negocierile cu UNPR-ul, dar a obținut ceea ce a dorit: vot într-un singur tur la primării.  Cu un bazin electoral de peste 35 %, fără concurență pe Stânga, are cele mai mari șanse să câștige alegerile locale, dând un semnal  clar pentru cele parlamentare. Votul în două tururi rămâne o temă de campanie, similară votului în diaspora la prezidențiale, dar fără susținerea tinerilor de pe Facebook. 

Chiar, de ce nu fierbe internetul?

 În primul rând, campania PNL nu este credibilă după ce partidul a votat legea, acum un an. Mai mult, PNL decredibilizează ideea protestului pe această temă, prin politicianismul mesajelor folosite. Tinerii frumoși, liberi și antisistem nu vor ieși în stradă ca să dreagă o gafă a politicienilor de meserie, o eroare strategică a combinatoristicii de partid.

În al doilea rând, fără confirmare în presa mainstream, protestul pe Facebook se diluează într-o mare de poze cu pisici. Este lipsit de direcție. Iar presa angajată în lupta cu Stânga, cu comunismul și dictatura PSD, a întors armele. Îl ceartă pe Iohannis (PNL nu a reușit să capitalizeze popularitatea președintelui, dar orișicât), critică asocierile liderilor PNL cu presa ne-portocalie, îl redescoperă pe Traian Băsescu.

În această ecuație, nu are de ce să protesteze prea tare din cauza votului într-un singur tur. Lui Băsescu îi convine. Teoretic, un partid mic, tras de păr de-asupra apei de către lider, ar trebui să aspire la două tururi, negociind poziții în administrația locală, pentru bascularea voturilor în finală. De fapt, Traian Băsescu  e mai câștigat dacă PNL este obligat să negocieze înainte de alegeri.

Fără PMP/Băsescu (sau mai precis din cauza voturilor pe care le ia acesta), PNL pierde. Fie face o înțelegere cu Băsescu înainte, fie intră în criză după locale. Băsescu arată că face, încă, jocurile în partea Dreaptă a scenei politice.  Nici el nu pierde nimic (nu putea, oricum, să sprijine candidatul PSD în turul doi), dar câștigă ce își dorește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel