Legea stagiului militar, la un pas de a fi adoptată. Când se vor face primele încorporări

Mircea Duşa, ministrul Apărării Naționale, vrea reintroducerea stagiului militar, iar în Parlament a fost indrodus un proiect de lege în acest sens. Dacă proiectul va trece de Parlament, primele încorporări  pe bază de voluntariat vor avea loc începând cu 1 ianuarie 2016.

România se pregăteşte să introducă, de la 1 ianuarie 2016, stagiul militar pe bază de voluntariat, atât pentru băieți, cât și pentru fete. Este, e drept, doar o iniţiativă legislativă, dar pe care, cel puţin în primă fază, aproape toţi o susţin, în frunte cu ministrul Apărării, Mircea Duşa. Și ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a amintit  pentru prima dată despre această măsură în exclusivitate la "Interviurile DC News"

În prezent, deputatul PSD, Ninel Peia,  a depus pe 23 iunie un proiect de lege în Parlament privind  reintroducerea stagiului militar pe bază de voluntariat. Astfel, tinerii cu vârste între între 18 şi 25 de ani ar urma să se înroleze, dacă vor dori, pe o perioadă de şase luni. Prima astfel de recrutare ar urma să se facă în ianuarie 2016. Printre avantajele pe care le evidenţiază iniţiatorul se numără costurile scăzute pentru instruire, crearea unei rezerve pertinente din care se vor selecţiona viitorii militari angajaţi, integrarea rezerviştilor în economie şi reconversia lor profesională, plus o educaţie prin disciplină a tinerilor.

Citește și: Mircea Dușa cere reintroducerea de URGENȚĂ a stagiului militar pe bază de voluntariat

În momentul de faţă, prin legea 395/2005, stagiul militar obligatoriu este suspendat pe timp de pace. "Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul săarii de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii", prevede articolul 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel