Dezvăluiri din tabăra unde a fost nepoata lui Prunariu. "Arina a stat cu fiica mea în cort. Am ținut-o în brațe"

Arina, nepoata lui Dumitru Prunariu, a pierit din cauza unei meningite meningococică. Este o boală care evoluează foarte rapid, iar simptomnele o fac confundabilă cu o boală uzuală. 

VEZI ȘI: De ce a murit nepoata lui Dumitru Prunariu. Adevăratul motiv al decesului

Cu câteva zile înainte de a se produce tragedia, Arina a fost într-o tabără. Nu este un loc obișnuit, ci un loc unde vin copii și adolescenți "virusaţi de cunoaştere". De 26 de ani, se strâng acolo câteva sute de tineri amatori de SF, ştiinţă, tehnică de avangardă şi arte practicate în aer liber. În aproape trei decenii nu a fost înregistrat niciun incident până acum când mulți au încercat să facă o legătură între tabără și decesul Arinei, lucruri care - după cum au explicat medicii și alți specialiști - nu au nicio legătură.

Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron, a acordat un amplu interviu pentru DC News în care a vorbit despre bucuria nepoatei lui Dumitru Prunariu atunci când venea în tabără.

Tabăra, deosebită. Unii s-au cunoscut acolo, s-au căsătorit și vin cu copiii în tabără

"Mulți s-au cunoscut în această tabără, s-au împrietenit, au familii, iar acum vin cu copiii lor aici. După prima vizita pe insuliță, spun că este un loc magic, iar părinții nu mai scapă de ei până nu îi aduc din nou acolo. Cine vrea să vină aici este interesant de o altfel de vacanță. Noi nu ne-am propus să facem o tabără unde să vii doar să pui grătarul sau să bei o bere. Interesul nostru principal este cunoașterea", ne-a spus Sorin Repanovici.

(w670)

Micuța Arina, lector junior în tabără

"Arina a venit în tabără trei la rând. Ea și fiica mea, Cristina, au fost lectori juniori. Au făcut amândouă un atelier legat de artă. Arina a stat aici câteva zile, apoi a plecat la mare. I-a plăcut foarte tare și spunea că va reveni. Copiii se simțeau bine acolo și – dacă vreți să spunem așa – ei erau șefii. Erau mulți copii sub 15 ani. Toți erau însoțiți de părinții lor, iar ei nu erau prima dată la această activitate. Știau unde vin. Veneau special pentru educație. Cazul nefericit cu Arina nu are legătură cu tabăra noastră. Nu spunem noi acest lucru, ci spun specialiștii", ne-a mai zis Sorin Repanovici.

CITEȘTE ȘI: Dumitru Prunariu dezminte mai multe informații apărute în presă

Măsuri de siguranță

"În fiecare an când pregătim Atlantykron, suntem în legătură și notificăm autoritățile statului de la Ministerul Sănătății, la Ministerul de Interne și până la prefecturi și primării. Noi facem această activitate cu sprijinul autorităților, agențiilor și sponsorilor. Noi nu facem o activitate comercială. Un tânăr care vrea să participle la Atlanykron nu trebuie să plătească decât 400 de lei pentru zece zile. În acești bani intră mâncarea și 'coșul comun'. Sunt multe lucruri care trebuie puse la punct. Noi, pe insuliță, aducem tehnologie. Nu ne interesează partea comercială. Am vrut să facem lucruri pentru cei tineri și să le oferim șansa să vină la o altfel de vacanță. Ei vin și învață foarte multe lucruri care le sunt utile în viață, dar nu îi obligă nimeni. Imaginați-vă un grup de 50-60 de puști cum trag de profesul Presură să le povestească fizica", a subliniat coordonatorul general al Academiei Atlantykron.

(w670)

Arina și fratele, împreună

"Arina a venit sâmbătă și a plecat miercuri. A stat în cort cu fiica mea și cu încă o domnișoară. Au fost și copiii altor prieteni de-ai noștri acolo. Matematic vorbind – iar specialiștii pot confirma – nu există șansa dacă am o situație să rămână singulară. Niciun alt caz nu a fost confirmat cu aceleași simptome. Fetița interacționa cu mulți copii. Eu am ținut-o în brațe. Repet: a stat cu fiica mea în cort. De asemenea, fratele Arinei nu a avut nicio problemă de sănătate. Spun acest lucru pentru că au fost tot timpul împreună. Arina a plecat miercuri din tabără, undeva pe la ora 14.00. Apoi a mers la mare, a ajuns acasă, a fost bine și din păcate i s-a făcut rău. Acasă. Am auzit specialiști care au explicat că virusul atacă în 24-42 de ore", ne-a mai spus Sorin Repanovici.

Tabără în memoria micuței

Sorin Repanovici a povestit pentru DC News un episod extrem de emoționant petrecut chiar înainte ca nepoata lui Dumitru Prunariu să plece din tabără, adică înainte cu câteva zile de tragedie: "Mi-am luat la revedere de la puștoaică. Era cu Dumitru Prunariu și cu fratele ei. Ne-am îmbrățișat și mi-a spus așa: "Sorin, promite-mi, promite-mi, promite-mi că la anul faci din nou tabăra". I-am răspuns și eu: "Arina, îți promit că facem și la anul tabără!". Cum v-am mai spus: ea și fiica mea au fost instructori juniori. Cât de mândru trebuie să fii când tu ai în față vreo 15 puști și le spui ce trebuie să facă? Se simțeau foarte importanți și erau foarte mândri că mergeau acolo. Sigur că aș fi onorat să facem o tabără în amintirea Arinei. Eram apropiați. A fost o nenorocire pentru copilă".

"Suntem bulversați. Când pierzi pe cineva drag cu care ai stat de vorbă și cu care ai conviețuit o bucățică din viața ta... este greu. În 26 de ani, nu a fost niciun incident nici de sănătate și nici de securitate. Acest lucru spune ceva în condițiile în care îi aducem să se împrietenească cu Dunărea. Este o altfel de vacanță. Fiecare are șansa să meargă unde vrea, dar acești copii optează să stea la cort și să se bucure. Nu îi obligă nimeni să învețe. Ei vin în vacanță, subliniez acest lucru, dar au șansa să învețe o mulțime de lucruri. Copiii au stat de vorbă cu NASA, chiar îi direct, și cu mulți specialiști în fizică și alte domenii. Ei au avut ocazia, stând pe iarbă, să îi asculte".

CITEȘTE ȘI: Pierre de Hillerin prezintă adevărul despre moartea nepoatei lui Dumitru Prunariu

(w670)

Mulți experți vin în tabără

Academia Atlantykron a găzduit, de-a lungul anilor, numeroase personalităţi, precum scriitorii de SF Norman Spinrad (preşedintele Societăţii Scriitorilor de SF şi Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu, artiştii Ioan Gyury Pascu, Cristian Grețcu, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Preşedinte al Societăţii Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism), Peter Moon (scriitor american), astronautul Dumitru Prunariu etc.

"Invitații care vin în tabără fac totul VOLUNTAR. Nimeni nu cere un leu. Este bucuria de a împărtăși din cunoștințele lor. Mintea tuturor de acolo este ca un burete. Copiii care vin aici consideră insula o magie. Este ceva cu totul magic pentru ei", ne-a mai spus Sorin Repanovici.

Atlantykron este o insulă sălbatică, un loc care doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de artificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteză pentru conferinţele virtuale – idee science fiction la primele ediţii din anii 90 -, ecrane mari pe care sunt proiectate imagini in premieră de pe Marte şi, nu în ultimul rând, conferinţele susţinute de specialişti din domeniile ştiinţei, culturii, artei şi comunicării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel