Cinci asemănări șocante între România lui Băsescu și Rusia lui Putin

De 10 ani, Traian Băsescu susține că este singurul garant al orientării României către Vest, în vreme ce politicienii care i se opun încearcă să ne ducă spre Rusia.

În editorialul scris pentru DC News, Răzvan Dumitrescu arată că, în ciuda acestor declarații,  realitatea este exact pe dos. La finalul mandatelor lui Traian Băsescu, România seamănă cu Rusia, nu cu țările din Occident.

Răzvan Dumitrescu aduce 5 argumente:

  1. Parlamentul are un rol pur decorativ. Timp de 10 ani "șeful statului" a dus o abilă bătălie politică de minimalizare și compromitere a forului legislativ pe care ni l-a prezentat ca pe un dușman al poporului și nu ca pe o instituție fundamentală, așa cum prevede Constituția! Parlamentul României seamănă cu Duma de Stat, nu cu legislativele statelor occidentale!
  2. Ani buni, Băsescu Traian a condus și executivul, fiind de notorietate ”colaborarea” cu Emil Boc. După 2014, Traian Băsescu s-a oferit să fie premier, iar colaboratorii săi politici încearcă să-i rezolve solicitarea. Acest lucru s-a întâmplat și se întâmplă în Rusia lui Putin, care conduce guvernul și când e președinte, și când e premier.
  3. Vladimir Putin și-a consolidat puterea prin eliminarea unor oligarhi (ce contează că, după niște ani grei de pușcărie, unii dintre ei au câștigat prin tribunalele internaționale și acum trebuie să primească de la stat 50 de miliarde de dolari? A se vedea cazul Hodorkovski -Yukos și decizia de la Haga). La noi Băsescu s-a luptat cu "mogulii", după ce a ajuns la Putere cu sprijinul unora dintre ei.
  4. Lupta lui Băsescu Traian cu presa care a îndrăznit să rămână liberă seamănă foarte mult cu felul în care s-au petrecut lucrurile în Federația Rusă.
  5. În țara lui Putin s-a creat un sistem în care toate instituțiile lucrează pentru un singur om. Pe hârtie, România arată bine din punct de vedere instituțional, în practică, însă, există oameni cheie puși la locul potrivit și care reușesc să scurtcircuiteze instituțiile și să le aservească unui singur om!

Iată editorialul scris de Răzvan Dumitrescu pentru DC News:

Despre cum ne-a facut Băsescu să semănăm cu Rusia

Ani de zile Băsescu a încercat să ne convingă de faptul că el e singurul garant al orientării României către Vest. Doar el e cu nemții și americanii, ceilalți sunt cu rușii!

Ar fi interesant de văzut cum funcționează în mod real țara, seamănă România cu un stat occidental după acești 10 ani sau, mai degrabă, la modul în care e condusă, seamănă mult mai mult cu Federația Rusă?

Acum, Parlamentul are un rol pur decorativ. Nimic notabil nu se mai întâmplă aici, nici din punct de vedere al inițiativelor legislative și nici din perspectiva funcției de control pe care o are asupra guvernului și a altor instituții. Timp de 10 ani, "șeful statului" a dus o abilă bătălie politică de minimalizare și compromitere a forului legislativ pe care l-a demonizat și ni l-a prezentat ca pe un dușman al poporului și nu ca pe o instituție fundamentală așa cum prevede Constituția!

Parlamentul României seamănă acum mult mai mult cu Duma de Stat decât cu legislativele statelor occidentale!

Ani buni, Băsescu Traian a condus și executivul, căci nu cred că poate pretinde cineva că Emil Boc a fost premier în altă parte decât pe hârtie! Acest lucru s-a întâmplat și se întâmplă în Rusia lui Putin care conduce guvernul și când e președinte, și când e premier, pentru că acolo, la el, lucrurile sunt simple și clare: când nu e șef de stat, e prim-ministru, și invers!

Aici în România, Băsescu Traian nu și-a ascuns visul de a deveni premier după ce nu va mai putea fi președinte. El a zis "dați-mi țara un an pe contract" și ai lui muncesc și acum să pună în practică scenariul prin care să-l mute de la Cotroceni la Palatul Victoria. Iată încă o asemănare cu Federația Rusă!

Vladimir Putin și-a consolidat puterea prin eliminarea unor oligarhi. Ce contează că, după niște ani grei de pușcărie, unii dintre ei au câștigat prin tribunalele economice internaționale procese și acum trebuie să primească de la stat 50 de miliarde de dolari (a se vedea cazul Hodorkovski -Yukos și decizia de la Haga)?

La noi Băsescu s-a luptat cu "mogulii" încă de la început și s-a luptat în primul rând cu "mogulii" care l-au ajutat să ajungă sus și pe care îi întâlnea prin parcări pe la Tâncăbești sau la care se ducea "cu căciula în mână" să le ceară o majoritate parlamentară!

Lupta lui Băsescu Traian cu presa aia care a îndrăznit să rămână liberă seamănă foarte mult cu felul în care s-au petrecut lucrurile în Federația Rusă. Acolo s-au închis ziare și posturi de televiziune, aici au închis sau au capturat ziare și încearcă să închidă Antena 3! Acolo în Rusia au fost asasinați jurnaliști, aici la noi încă nu s-a ajuns la așa ceva!

În țara lui Putin s-a creat un sistem în care toate instituțiile lucrează pentru un singur om. Pe hârtie, România arată bine din punct de vedere instituțional, în practică, însă, există oameni cheie puși la locul potrivit și care reușesc să scurtcircuiteze instituțiile și să le aservească (mai ales pe cele de forță) unui singur om! S-a creat un sistem închis la toate nivelele în care nu pot pătrunde decât cei agreați și, dacă din întâmplare mai scapă careva de filtrul ăsta, pățește ca Mircea Diaconu sau mai rău !

E foarte interesant felul în care a reușit să ne facă să semănăm în multe privințe cu Rusia lui Putin cel ce ne-a spus că ne duce spre Vest! Pentru performanța asta a fost nevoie de 10 ani cu Băsescu Traian. Teamă mi-e că sistemul creat nu va putea fi demontat. A fost perfecționat într-atât de mult încât acum e capabil să-și aleagă singur liderii care să nu-l dezasambleze!
M-am tot întrebat dacă "șeful statului" a procedat așa doar din instinct sau a avut la bază și un anumit antrenament?

Am găsit un material interesant, mai vechi, care ar putea lămuri niște lucruri. Îl găsiți pe Google căutând "Hemeius,complot".
Lectură plăcută!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel