Băsescu, despre ordinul din MO privind recrutarea în caz de război

Președintele Traian Băsescu a vorbit, joi, despre ordinul din Monitorul Oficial în care a fost prezentat modelul certificatului medical pe care toți tinerii sunt obligați să-l dețină la recrutare, în perioada stării de război. Șeful statului a atins acest subiect, după ce, în urmă cu doar câteva zile, el a transmis că România are o mare problemă cu rezerviștii care sunt la muncă în străinătate și care ar trebui aduși sub arme în țară dacă situația o impune. 

În Monitorul Oficial a fost publicat modelul certificatului medical pe care toți tinerii sunt obligați să-l dețină la recrutare, în perioada stării de război. Conform prevederilor legale, în cazul mobilizării sau a războiului, sunt obligați să îndeplinească serviciul militar toți bărbații apți, cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani. 

Ordinului publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, a fost emis de MApN, MJ, SRI, SPP, MAE, MS, SIE și STS și aprobă modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie, ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare.

Citește și: Pregătiri de război. Recrutarea obligatorie


Traian Băsescu a atins subiectul respectiv în emisiunea în care a participat joi, 1 mai, la B1 Tv: "Procedura este una standard, aplicată în toate țările NATO", a explicat șeful statului, citat de evz.ro.

În contextul situației tensionate din Ucraina, președintele României a declarat, în data de 23 aprilie, la Adevărul Live, că România are o mare problemă cu rezerviștii care sunt la muncă în străinătate și care ar trebui aduși sub arme în țară dacă situația o impune.

Citește și: "Nimeni nu mă poate obliga să merg la RĂZBOI"

"Până la sumit-ul NATO din septembrie se vor lua decizii importante: redistribuirea resurselor militare NATO în țările baltice, Polonia, România. Legea privind rezerviștii e o soluție discutată. S-a pus problema unei analize a capacității noastre de a chema rezerviștii sub arme. Avem o mare problemă, pentru că foarte mulți rezerviști sunt la muncă în străinătate. Va trebui să ne refacem capacitatea de a ne aduce rezerviștii sub arme dacă e nevoie.

(...) România trebuie să-și mărească efortul de dotare a Armatei. Nu suntem o armată atât de nedotată cum pare, dar e clar că România trebuie să investească mai mult în noile tehnologii necesare: mai multe avioane de vânătoare, dotare mai consistentă a fregatelor", spunea atunci Traian Băsescu.

Vezi și: Băsescu: Românii plecați la muncă afară trebuie aduși sub arme dacă e nevoie


Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a comentat în exclusivitate pentru DC News modificările din Monitorul Oficial aduse certificatului medical pe care toți tinerii sunt obligați să-l dețină la recrutare, în perioada stării de război. El a dat asigurări că românii nu trebuie să se teamă de posibilitatea de a se ajunge ca tinerii să fie chemați să își apere țara pe front.

Vezi și: Exclusiv: Dușa, despre ordinul din MO privind recrutarea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel