Ziua independenţei SUA. Alex Coita, amintiri de peste ocean: Am povestit ca să înţelegeţi

Alex Coita
Alex Coita

Politologul Alex Coita a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj cu ocazia zilei independenţei SUA, povestind o serie de întâmplări din tinereţea sa de peste ocean. 

"Acum aproape 19 ani, aterizam pe terminalul Tom Bradley din Los Angeles, cu două valize enorme cumpărate special pentru acea călătorie din Mall Vitan (dintre care una a crăpat pe drum), înarmat cu mult entuziasm și cu multă speranță.

A fost o călătorie care mi-a schimbat viața. Pentru următorii șase ani am avut ocazia să studiez, cu ajutorul unor burse care au acoperit costurile enorme, și cu sprijinul părinților mei pentru care un bilet de avion dus-întors din America reprezenta o mică avere. Am descoperit peste Ocean cea mai dură dar și cea mai frumoasă experiență de viață posibilă, o experiență pentru care nu eram pregătit dar pe care am depășit-o cu succes. O experiență care mi-a schimbat viața.

Am terminat facultatea la unul dintre colegiile foarte bune de pe coasta de vest, am avut mai multe joburi, de la operator call center la bibliotecar la IT-ist (nu mă întrebați), mi-am făcut prieteni buni și am învățat din greu. Am avut ocazia să plec la programe de studiu în Franța, la Organizația Națiunilor Unite din New York, mi-am deschis mintea și am înțeles că cel mai greu nu este să reții informații ci să înveți cum să gândești.

Apoi, în următorii doi ani am reușit, sprijinit de o bursă Fulbright, să termin un program de master în zona relațiilor internaționale la o universitate cotată (atunci și acum) în primele trei din domeniu.

Am povestit toate cele de mai sus nu ca să mă laud, ci ca să înțelegeți de ce iubesc și voi iubi mereu această țară care m-a acceptat, mi-a oferit șansa să muncesc din greu pentru a mă forma și m-a sprijinit atunci când aveam nevoie.

Astăzi, America este cel mai important aliat al României. Avem un parteneriat cu SUA la înălțimea căruia suntem obligați să ne ridicăm. Până acum nu am făcut-o, și nu mă refer aici nici la minunatul nostru popor și nici la bravii noștri soldați. Ci la elitele noastre care nu au înțeles că un parteneriat implică o contribuție de substanță din ambele direcții. Așa cum SUA are obiectivul de a securiza România, stat cheie din flancul estic al NATO, așa și noi avem obligația de a contribui la consolidarea propriilor instituții, la definirea de bune practici și la a genera conștientizarea importanței noastre la Washington.

Urez azi din tot sufletul un sincer la mulți ani prietenilor și aliaților noștri americani. Îmi pare sincer rău că anul acesta, cel mai probabil dintr-o eroare logistică, nu voi putea fi prezent la recepția anuală organizată de reprezentanții în România ai Departamentului de stat de la U.S. Embassy Bucharest.

Happy Fourth of July!", a scris Coita pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel