Urmărește emisiunea live


Zelenski vrea să se întâlnească cu Putin pentru discuţii de pace la Minsk. Kremlinul ezită

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel luni la omologul său rus Vladimir Putin pentru discuţii de pace la Minsk, o propunere despre care Kremlinul a spus că o va analiza şi că nu poate oferi încă un răspuns, relatează DPA.

"Trebuie să vorbim? Atunci, să vorbim", a spus Zelenski într-o înregistrare video adresată lui Putin şi postată pe canalul său de YouTube, în contextul în care preşedintele ucrainean urmează să primească oficiali de top ai UE la Kiev.


Zelenski a sugerat că liderii Uniunii Europene, Marii Britanii, Germaniei, Franţei şi Belarusului ar trebui să participe la discuţiile de pace, despre care a spus că ar putea fi găzduite de Minsk.

Ca răspuns, Kremlinul a spus că va lua în considerare apelul lui Zelenski de a fi organizate discuţii de pace, dar că nu poate oferi un răspuns acum.

"Este o nouă iniţiativă, şi cu siguranţă va fi luată în considerare, dar nu pot oferi niciun răspuns", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, citat de agenţia oficială de presă TASS.

"Trebuie să înţelegem dacă sunt perspective pentru o astfel de întâlnire şi ce tip de format este sugerat", a mai spus Peskov.

Armata Ucrainei se luptă de cinci ani cu separatiştii sprijiniţi de Rusia în cele mai estice regiuni ale ţării. Zelenski, care a fost învestit preşedinte în urmă cu două luni, a făcut o prioritate din încercarea de a rezolva conflictul.

Aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise în conflict, conform estimărilor Naţiunilor Unite. Conflictul a izbucnit la începutul lui 2014 după ce Ucraina l-a înlăturat pe preşedintele pro-rus de atunci, Viktor Ianukovici, şi şi-a îndreptat politica spre Vest.

Rusia a negat orice implicare directă în conflict şi s-a prezentat doar ca intermediar la negocierile de pace. Putin a vorbit anterior în numele rebelilor la diferite discuţii internaţionale de pace.

Zelenski urmează să îi primească la Kiev pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în contextul eforturilor de a întări legăturile Ucrainei cu Vestul. Prima vizită externă a lui Zelenski în calitate de preşedinte a fost luna trecută la Bruxelles, ca semn al solidarităţii cu UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel