EXCLUSIV  Zegrean, despre cazul Cîţu, arestat în SUA: ”Nu-l poate obliga să-şi dea demisia!” Opoziția are, însă, o ”ARMĂ”

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean

Augustin Zegrean, cel care a fost preşedinte al Curţii Constituţionale a României, a vorbit, pentru DC News, despe controversa legată de arestarea în Statele Unite a lui Florin Cîţu în anul 2000.

Întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă fapta s-ar fi petrecut în România şi dacă, în acest caz, Florin Cîţu ar mai fi putut face parte din Guvern, Augustin Zegrean a explicat: „Totul depinde de cât de mare a fost alcoolemia. Dacă alcoolemia a fost peste 0,8 g/l ar fi avut dosar penal şi primea o condamnare. Legislaţia actuală, noul Cod Administrativ votat în urmă cu un an, doi, în Parlament, pune, printre alte condiţii ca să fii prim-ministru sau membru al Guvernului şi pe aceea să nu fi condamnat penal. Subliniez: el nu este recidivist, cum am văzut pe unii că spun la televizor. Dacă se întâmpla în România, avea antecedente penale”.

În ceea ce priveşte chestiunea că fapta respectivă s-a petrecut în anul 2000, înainte de apariţia Legii 90/2001, Augustin Zegrean a subliniat faptul că prevederea care interzice ocuparea funcţiei de ministru sau prim-ministru pentru cei care au condamnări penale se aplică tuturor şi nu doar pentru faptele comise după intrarea în vigoare a legii. „Se aplică tuturor, pentru că legea nu zice că se referă la faptele petrecute de la momentul intrării sale în vigoare. E o condiţie la modul general”.

Zegrean: E prea târziu să mai vorbim acum despre ceea ce s-a întâmplat în SUA acum 20 de ani

„Se face mult zgomot... Hotărârea aia a fost dată acolo, nu aici, e cu totul altceva. E mult mai complicată povestea decât se poate spune în două vorbe. Dacă se întâmpla în România, el nu putea să mai fie ministru sau prim-ministru pentru că avea antecedente penale.

Eu cred că e prea târziu să mai vorbim acum despre ceea ce s-a întâmplat în SUA acum 20 de ani. Am văzut aseară un procuror american care spunea că nici măcar nu mai există urma dosarului, decât în evidenţele statului. Nu cred că pentru Cîţu este o problemă acum şi nu cred că va reacţiona în vreun fel. Nu-l poate obliga nimeni să-şi dea demisia pentru această faptă”, a spus Augustin Zegrean.

Ce poate face opoziţia

Augustin Zegrean a mai afirmat că singura armă a opoziţiei în acest caz este o moţiune de cenzură, nicidecum sesizarea Curţii Constituţionale. „Nu are nicio legătură cu CCR. Opoziţia ce poate să facă este să depună o moţiune de cenzură pe acest motiv şi să-l dea jos”.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel