VIDEO - Doi jurnalişti afgani, bătuți crunt de talibani timp de patru ore. “Eşti norocos că nu te-am decapitat”

Jurnaliști bătuți de talibani / Foto: Captură video Radio Liberty
Jurnaliști bătuți de talibani / Foto: Captură video Radio Liberty

Doi jurnalişti afgani au fost bătuţi cu bestialitate de talibani timp de patru ore.

O serie de atacuri violente asupra jurnaliștilor afgani comise de talibani determină o alarmă din ce în ce mai mare cu privire la libertatea presei din țară, un tânăr jurnalist declarând că „libertatea presei s-a încheiat”, transmite The Guardian.

Doi jurnalişti afgani, Taqi şi Nematullah, care au asistat la o manifestaţie organizată în Kabul, au fost bătuţi cu bestialitate de talibani, până când nu au mai putut să se ridice pe picioare, scrie Reuters

”Ai noroc că nu te-am decapitat!”

Jurnalişti la ”Etilaat Roz” (”Informaţia Zilei”), unul dintre principalele cotidiene afgane, Taqi Daryabi, un fotograf în vârstă de 22 de ani, şi Nematullah Naqdi, un cameraman în vârstă de 28 de ani, s-au dus dimineaţa să urmărească o manifestaţie în faţa unui comisariat în al treilea district al Kabulului. Talibanii s-ar fi năpustit asupra lor imediat ce au început să filmeze.

"Mi-au spus că filmatul era strict interzis. Îi arestau pe toţi cei care filmau şi le luau telefoanele”, a spus Nematullah.

Jurnaliștii au fost duși cu forța la comisariat, iar acolo au fost bătuți cu bestialitate timp de patru ore.

”Mi-au legat mâinile la spate, m-au pus jos şi m-au bătut cu bastoane, cabluri, furtunuri, cu tot ceea ce au găsit”, continuă el, apoi adaugă: ”Strigam, le spuneam într-una că sunt jurnalist. Dar lor nu le păsa. M-au lovit cu piciorul în cap, m-au bătut pe spate. A durat 10-15 minute. Am crezut că aveau să mă omoare”. Talibanii au luat-o de la capăt de câteva ori.

”Eram culcaţi pe jos, ne durea atât de tare încât nu ne puteam mişca”, îşi aminteşte Taqi. Mai mult, un taliban i-a spus lui Taqi, care l-a întrebat de ce l-a lovit, că ”ai noroc că nu te-am decapitat!”.

Și jurnaliștii BBC au fost împiedicați să filmeze protestul

Imaginile au fost distribuite masiv pe internet, iar oamenii s-au declarat îngroziți de cele întâmplate. Human Rights Watch și Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor și-au exprimat îngrijorarea cu privire la recenta serie de atacuri.

În doar două zile din această săptămână, talibanii au reținut și ulterior au eliberat cel puțin 14 jurnaliști care au asistat la protestele din Kabul, cel puțin șase dintre acești jurnaliști fiind supuși violenței în timpul arestărilor sau detenției lor, a raportat CPJ. Alți jurnaliști, inclusiv unii care lucrează cu BBC, au fost, de asemenea, împiedicați să filmeze protestul miercuri.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel