România e pe cale să salveze proiectul laserului de la Măgurele, după ce litigiul cu compania franceză ce ar fi trebuit să furnizeze tehnologia undelor gamma a fost închis. În acest moment există negocieri cu alte companii, un pas important pentru deblocarea „laserului de la Măgurele” și revenirea țării noastre în proiect.
România a închis litigiul cu consorțiul care ar fi trebuit să instaleze la Măgurele sursa gamma, dar care nu a făcut-o.
Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, a vorbit la DC News despre situația laserului de la Măgurele și a venit cu vești bune. Proiectul e pe cale de a fi deblocat.
Blocajul a fost generat de neîndeplinirea acordului de către o companie din Franța care ar fi trebuit să furnizeze tehnologia de unde gamma.
Începând cu anul 2010, ELI-NP, împreună cu celelalte două componente din Ungaria (ELI-ALPS) şi Cehia (ELI-Beamlines), alături de organizaţii reprezentative de cercetare din Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie, a constituit un parteneriat având personalitate juridică, ELI-Delivery Consortium (ELI-DC), în scopul operării şi utilizării infrastructurii ELI, după finalizarea implementării celor trei proiecte, sub forma unui ELI-ERIC.
Dar Ungaria și Cehia, care fac parte alături de țara noastră din proiectul paneuropean Extreme Light Infrastructure (ELI), au depus o cerere de formare a unui nou consorțiu fără România în 2020. Ulterior în 2021 România era exclusă din proiect.
Componenta românească a Proiectului ELI este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) și se construiește la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH).
Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se, în 2019, puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume.
În cursul acestei săptămâni, Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, a precizat că litigiul cu compania din Franța s-a încheiat și au fost deja identificate alte companii care pot furniza tehnologia necesară. România va face o cerere de prelungire pâp în 2026 pentru închiderea proiectului.
„Sunt la zi cu situația laserului de la Măgurele. Ei nu își vor putea îndeplini obiectivele așa cum au fost scrie în cererea de finanțare din 2013 pentru că furnizorul pentru tehnologie de unde gamma nu a putut furniza acele lucruri. Important însă e că am închis litigiul cu această companie din Franța. Am găsit alte companii care pot furniza componentele pentru infrastructura de unde gamma. Vom cere o prelungire până în 2026 pentru închiderea totală a proiectului. Suntem în grafic cu acest nou termen întrucât avem toate elementele pe masă și avem garanția că vor fi făcute”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, potrivit sursei citate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu