EXCLUSIV  Vânzări mari de măști chirurgicale și ser fiziologic, în jurul Pieței Victoria

De ieri seară, de când în Piața Victoriei jandarmii au început să dea cu lacrimogene, farmaciile din jurul punctului central al protestului au avut vânzări mari la măști chirurgicale și ser fiziologic. Unele și-au epuizat stocurile de vineri seară, așa că sâmbătă la prima oră s-au aprovizionat ca să aibă ce să le vândă protestatarilor. 

60 de bani costă, în medie, o mască chirurgicală la farmaciile din jurul Pieței Victoria. Doar la intrarea în Șoseaua Nicolae Titulescu sunt 5 farmacii, care și-au epuizat stocurile de astfel de măști și au trebuit să se reaprovizioneze pentru a face față solicitărilor.

„Ieri pe la 18.00 nu mai aveam niciuna, iar azi dimineață m-am dus la Obor să iau câteva cutii pentru că știam că cererea va fi mare, după experiența de ieri. Și ser fiziologic și lacrimi artificiale am vândut mult în aceste două zile. Acum (ora 18.00, sâmbătă, n.r.) mai avem, dar doar vreo zece bucăți. Am avut 50 de cutii a câte 50 de bucăți fiecare”, ne-a explicat farmacista de la punctul de lucru al unui celebru lanț de farmacii, situat chiar în colțul șoselei. 

Trei măști chirurgicale și un recipient cu 250 de mililitri de ser fiziologic costau aici, în total, 5 lei. 

Unii au cumpărat cutii întregi

„Astăzi, au venit tineri și ne-au cerut cutii întregi. Costă 10 lei cutia de 50 de bucăți. Unii dintre ei îți cumpăraseră și ochelari de scunfundări, pe care-i aveau atârnați la gât. M-au întrebat ce le recomand să folosească dacă gazele lacrimogene le irită ochii”, ne-a povestit o alta, de la o farmacie de vizavi. 

Cu toate acestea, farmacista spune că măștile chirurgicale nu oferă protecție perfectă contra gazelor lacrimogene care conțin capsaicină. 

„Este un compus foarte iritant, extras din ardeliul iute, și chiar dacă teoretic inspiri mai puțin din el purtând astfel de măști, rămân neprotejate alte porțiuni de piele. Cei care simt arsuri din cauza acestor gaze, pe piele, pe căile respiratorii și la ochi, trebuie să meargă urgent să se spele cu apă și săpăn din abundență. Să se spele inclusiv pe cap, pentru că și în păr îți pătrunde gazul acesta iritant. Hainele să le spe bine, dar trebuie curățate și gențile sau rucsacii pe care i-ați avut cu voi în piața. Serul fiziologic, în general substanțele alcaline, dizolvă mai repede capsaicina, va puteți da cu el pe piele și vă puteți curăța ochii, dar dacă simptomele pe care le aveți se agravează, nu suportați cu stoicism că vă puneți sănătatea în pericol”, ne-a sfătuit farmacista. 

Măști au vândut și magazinele specializate în materiale de construcții. O perche de ocheari de protecție contra prafului , care seamănă cu cei de inot, și o mască rotundă specială pentru cei care lucrează în praf costă, în total în jur de 10-15 lei. 

Cum te afectează gazele lacrimogene

Persoanele expuse la gazele lacrimogene tușesc violent, strănută și respiră sacadat, iar ochii le lăcrimează abundent. În unele cazuri și vederea le poate fi afectată existând de orbire temporară.

„În cazul în care întâmpinați dificultăți de respirație, apelați imediat la ajutorul medicilor de la ambulanțele din piață sau mergeți urgent la camerele de gardă de la spitalele din jurul Pieței”, a conchis farmacista. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel