Un ziar pro-Kremlin publică un bilanţ ridicat al soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina şi apoi şterge imediat informaţia

Komsomolskaia Pravda, un ziar pro-Kremlin, a publicat pentru scurt timp o informaţie cu numărul soldaţilor ruşi despre care se crede că au fost ucişi în Ucraina, un număr destul de mare, dar imediat a şters informaţia, relatează marţi DPA.

Un bilanţ al Ministerului Apărării rus a fost publicat duminică pe pagina web a ziarului, indicând 9.861 de soldaţi ruşi ucişi de la începutul conflictului, după cum a arătat o versiune salvată, care a circulat luni. Acest bilanţ al pierderilor suferite de forţele ruse în Ucraina este semnificativ mai ridicat decât cei 498 de soldaţi ucişi confirmaţi oficial până în prezent de Moscova.

Totuşi, câteva ore mai târziu, pasajul referitor la victime a dispărut din articolul publicat de Komsomolskaia Pravda. Diferite media încercau să rezolve puzzle-ul legat de sensul respectivului articol luni, unele dintre acestea menţionând că Ministerul Apărării rus nu oferise niciun fel de informaţii referitoare la pierderile armatei în conferinţa de presă de duminică.

'Fie site-ul ziarului KP a fost spart, fie cineva de acolo a primit numerele scurse şi le-a postat'

Jurnalistul Iaroslav Trofimov de la Wall Street Journal aprecia pe Twitter: 'Fie site-ul ziarului KP a fost spart, fie cineva de acolo a primit numerele scurse şi le-a postat'.

Dacă acest bilanţ se adevereşte înseamnă că, în mai puţin de o lună, 10.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina. În războiul din Afganistan din anii 1980, armata sovietică a pierdut aproximativ 15.000 de soldaţi în decurs de nouă ani.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase duminică că circa 14.000 de soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Niciuna dintre aceste cifre nu a putut fi confirmată. Rusia supraveghează îndeaproape acoperirea mediatică a conflictului de la începutul invaziei în Ucraina, care nu poate fi numită decât aşa cum a stabilit Kremlinul, adică 'operaţiune militară specială'.

Roskomnadzor, Serviciul federal pentru control în domeniul comunicaţiilor, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor în masă, a anunţat luni că pagina web a postului european de televiziune Euronews a fost blocată, un demers ce se înscrie pe linia cenzurii drastice împotriva mass-media în Rusia, notează dpa. Agenţia de presă rusă oficială TASS a transmis că motivul interdicţiei a fost 'dezinformarea' de la Euronews despre aşa-numita 'operaţiune specială' a Moscovei în Ucraina.

Versiunea în limba rusă a Euronews, blocată în Rusia

Decizia biroului procurorului general vizează şi versiunea în limba rusă a Euronews, care a fost blocată, a anunţat Roskomnadzor. Moscova a introdus la începutul lunii martie o noua lege privind mass-media care prevede sancţiuni drastice pentru ceea ce ea consideră drept dezinformare despre forţele ruse.

Interdicţia privind difuzarea Euronews intervine după ce Moscova a blocat luni Facebook şi Instagram în urma deciziei unei instanţe ruseşti care le-a declarat organizaţii 'extremiste'.

Cele doua servicii au fost blocate deja în Rusia; serviciul de mesagerie WhatsApp, care de asemenea aparţine grupului american Meta, nu este afectat de sentinţă, potrivit instanţei. Decizia Moscovei intervine după ce Meta a refuzat să elimine apelurile la violenţă împotriva trupelor ruse care acţionează în Ucraina. În prezent, Twitter este blocat în Rusia, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel