Un cercetător estonian a fost arestat pentru spionaj în favoarea Chinei

Un cercetător estonian a fost arestat pentru spionaj în favoarea Chinei  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un cercetător estonian a fost arestat pentru spionaj în favoarea Chinei / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Un om de știință eston a fost condamnat după ce a prins făcând spionaj în favoarea Republicii Populare Chineze.

Un expert maritim estonian cu autorizație de securitate de top a fost condamnat la trei ani de închisoare după ce a pledat vinovat de spionaj pentru Beijing.

Tarmo Kõuts, în vârstă de 57 de ani, a fost arestat în septembrie anul trecut și a recunoscut că a făcut spionaj pentru un stat străin. Condamnarea sa l-a făcut pe estonian să fie implicat în spionajul legat de statul chinez. Kõuts a fost recrutat pentru prima dată de serviciile de informații militare chineze în 2018, potrivit Aleksander Toots, directorul adjunct al agenției de contraspionaj din Estonia, Serviciul de securitate internă.

Kõuts a fost motivat de „slăbiciunile umane tradiționale”, cum ar fi banii, a declarat Toots pentru Delfi, un important punct de vânzare eston. Procurorii au confirmat că Kõuts a beneficiat de 17.000 de euro, bani care i-au fost confiscați. O femeie care ar fi acționat ca și complice a fost arestată în aceeași zi cu Kõuts, dar nu a fost încă judecată. 

Acesta deținea o autorizație de securitate la nivel înalt ca parte a Centrului NATO de Cercetare Maritimă al țării. De asemenea, a fost membru al consiliului științific al Ministerului Apărării din Estonia din 2006 până în 2012 și cercetător principal la singura universitate tehnică din Estonia, Universitatea de Tehnologie din Tallinn. El a lucrat la proiecte care s-au concentrat pe Arctica, una dintre problemele care, alături de climă și comerț, au atras un interes deosebit din partea regimului chinez, a u precizat serviciile de contraspionaj estoniene într-un raport anual recent, precizează TheEpochTimes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel