Uitați de lume în Dobrogea. Satul cu patru case și zece oameni

sat Miriștea
sat Miriștea
În urmă cu trei decenii era un sat prosper. Acum au rămas doar miriștea și patru case împrăștiate. Miriștea este și numele satului. Unul parcă predestinat. Sistemul comunist a șters satul din Dobrogea. Voia să-l transforme în teren agricol. A ajuns să aibă cei mai puțini locuitori. Zece suflete trăiesc aici în patru case care stau să cadă.
În urmă cu aproape trei decenii, de o parte şi de cealaltă a uliţei principale a satului existau case, rase apoi de pe faţa pământului din cauza regimului comunist, potrivit Digi24
Cândva prosper, acum miriște. De vină e Ceaușescu

„Politica demenţială a lui Ceauşescu de desfiinţare a satelor a dus şi la aproape desfiinţarea acestui sat”, spune Gheorghe Chiriac, primarul comunei Mereni, din care face parte Miriştea.

În anii 80, comuniştii plănuiau să transforme cele cinci hectare pe care se aflau gospodării în teren agricol. Localnicii au fost obligaţi să se mute, dar câţiva s-au opus măsurii. Printre ei, şi Ion Toma, născut în Miriştea, care nu a vrut sub nici o formă să îşi abandoneze gospodăria. Acum îşi aminteşte cu amărăciune de trecutul prosper al localităţii în care trăiau cândva 500 de oameni: „Erau case, erau şcoli unde se duceau copiii, erau grajduri, erau de toate pe aici.”

"Mergem și cerșim"

Cei rămaşi în sat spun că nu au avut unde să se mute: „Când vine căldura mergem la câmp, ne mai ducem şi noi, femeile, bărbaţii se duc la serviciu. Dacă au de muncă, bine, dacă nu, nu. Aşa ne descurcăm.”

Alţii vorbesc de greutăţile cu care se confruntă. „E foarte greu, nu avem apă de băut, mergem şi cerşim prin Osmancea, prin Mereni. Drumul este aşa cum este, mai ales când plouă, sau iarna. Ne descurcăm foarte greu, dacă nu am avea cal cu căruţă nu am avea cum să ieşim de aici.”

Terenurile luate de autorităţile comuniste au fost date înapoi oamenilor care au fost nevoiţi să se mute în urmă cu trei decenii. Însă, nimeni nu doreşte să se întoarcă într-un sat uitat de lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel