Trupul lui Dan Hatmanu depus în holul Primăriei Iași

Trupul neînsufleţit al maestrului Dan Hatmanu a fost depus vineri,  în holul central al Palatului Roznovanu, unde va rămâne până sâmbătă, 29 decembrie, la ora 12,00, au anunţat reprezentanţii municipalităţii ieşene.

"Toţi cei care doresc să aducă un ultim omagiu reputatului artist ieşean sunt aşteptaţi la sediul Primăriei Municipiului Iaşi pentru a se reculege şi a scrie câteva cuvinte în cartea de condoleanţe. Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi, profesor emerit şi fost rector al Conservatorului George Enescu din Iaşi, distins cu Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Cavaler, maestrul Dan Hatmanu a fost desemnat în ediţia din acest an a Serii Valorilor organizate de municipalitatea ieşeană titlul onorific de Artist al Perioade Centenare. Dincolo de aceste distincţii, maestrul Dan Hatmanu lasă Iaşiului şi întregii culturi române o imensă moştenire artistică, rod al geniului său manifestat de-a lungul a zeci de ani de activitate în slujba frumosului", se arată într-un comunicat remis de Primăria Iaşi.

Dan Hatmanu (31 octombrie 1926 - 26 decembrie 2018) a fost unul dintre cei mai apreciaţi artişti atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Dan Hatmanu, elevul lui Corneliu Baba și Ion Irimescu

Dan Hatmanu, născut în localitatea ieşeană Scobinţi, a fost elev la Institutul de arte din Iaşi, pe care l-a absolvit în 1950, şi fost elev al profesorilor Corneliu Baba şi Ion Irimescu. În urma unui concurs a obţinut bursa Nicolae Grigorescu a Academiei Române, care consta într-un an de studii la Academia Repin din Leningrad (1962-1963) şi un an la Academia Liberă din Paris, după care a continuat la Institutul internaţional de studii pedagogice din Sevres (1964-1965). După absolvirea Academiei a fost încadrat îndrumător la Muzeul de Artă din Iaşi, lucrând apoi ca profesor de desen, pictură şi compoziţie la Şcoala Medie de Arte Plastice.

Din 1960 a fost încadrat conferenţiar la Institutul pedagogic de trei ani din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, iar în 1970 i s-a acordat titlul de profesor. Din 1977 şi-a desfăşurat activitatea didactică la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Conservatorului George Enescu, unde a fost profesor universitar şi a deţinut şi funcţia de rector în perioada 1984 - 1990. În 1992 s-a pensionat, devenind profesor consultant.

Dan Hatmanu a debutat în anul 1948, cu expoziţii colective şi de grup. De atunci a organizat, în ţară şi în străinătate, zeci de expoziţii personale. Lucrări ale sale se găsesc în muzee din ţară dar şi în muzee şi colecţii particulare din străinătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel