Trofeul Calității: Bodu cere Curții de Conturi să facă un control la ISC

sebastian bodu
sebastian bodu

Europarlamentarul PDL, Sebastian Bodu, cere Curții de Conturi să se autosesizeze în cazul renunțării Inspectoratului de Stat în Construcții la recuperarea prejudiciului de 64,8 miliarde lei în Dosarul "Trofeul Calității", în care e implicat fostul premier Adrian Năstase.

Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, europarlamentarul Sebastian Bodu, solicită ca instituția, în temeiul art. 3 alin. 2 din Legea nr. 94/1992, republicată, privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi a României să se ”autosesizeze cu privire la faptul că Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), prin reprezentantul său legal, Constantin Adrian Balaban Grajdan - inspector general, a renunțat la calitatea de parte civilă în Dosarul penal nr. 2470/2012 ("Trofeul Calității"), aflat în recurs pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. În adresa nr. 22/22.05.2012 remisă instanței, reprezentantul legal al ISC consideră că nu există niciun prejudiciu adus instituției publice pe care o conduce, deși instanța de fond stabilise, prin hotărârea judecătorească recurată, un prejudiciu de 64,8 miliarde lei”, scrie europarlamentarul PDL.

Sebastian Bodu afirmă că ISC ignoră faptul că acel prejudiciu a fost constatat de o hotărâre judecătorească, considerând că relevant este ”raportul de expertiză contabilă, care stabilește prejudiciul ca inexistent. Acest lucru nu poate fi reținut de Curtea de Conturi deoarece expertiza contabilă (care nu poate răspunde oricum la obiective precum valabilitatea unor contracte sau capacitatea de reprezentare legală a structurilor interne ale ISC) este doar un mjloc de probă care a fost administrat de către instanța de fond, alături de alte probe în dosar. Așadar, relevanța este exclusiv hotărârea instanței de judecată, ISC neputându-se pronunța asupra modului în care instanța a administrat probele. Mai mult, nu are nici măcar interes, din punct de vedere juridic și economic, să nu țină cont de hotărârea instanței prin care se constată calitatea sa de parte civilă, îndreptățită la recuperarea prejudiciului de 64,8 miliarde lei de la inculpați”, arată europarlamentarul democrat-liberal.

În consecință, Sebastian Bodu cere Curții Constituționale la ISC, precum și sesizarea organelor de urmărire penală.

”În aceste condiții, domnule președinte, Curtea de Conturi ar trebui să declanșeze cu celeritate un control la ISC, în bază art. 22 lit. g) din Legea nr. 94/1992, nerecuperarea prejudiciului că urmare a renunțării la drept urmând a fi imputabilă reprezentantului legal al ISC, simultan cu sesizarea organului de urmărire penală pentru săvărșirea infracțiunii prevăzute de art. 64 din Legea nr. 94/1992”, conchide Sebastian Bodu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel