EXCLUSIV  Tommy Tomescu: ”Acolo am văzut ce trebuie să fac”. Marele paradox de la protestul din 10 august 2019

Anca Murgoci / 11 aug 2019 / 17:21 Salveaza PDF Comentarii
Tomescu
Descriere foto: Tomescu

Protestul Diasporei din 10 august 2019 a părut confiscat de protestatarii de serviciu care numai din Diaspora nu sunt, de acei oameni din București care apar în Piața Victoriei de la 0UG 13 încoace. Ei au încercat să dea mișcării o tentă politică și au încercat să minimalizeze eforturile organizatorilor.

Am discutat cu Tommy Tomescu, medicul dentist care trăiește și profesează de aproape zece ani la Londra. El s-a făcut remarcat în ultimii ani prin implicarea în nenumărate acțiuni civice în Regatul Unit. Acum a fost organizatorul protestului Diasporei din 10 august 2019, un protest pașnic.

DC News: Care ar fi concluzia după protestul de sâmbătă, 10 august 2019?

 

Tommy Tomescu: A fost un protest reușit, ne-am atins obiectivele. Mă bucur că nu au existat incidente majore.

DC News: Cum vedeți că protestul din 2018 s-a lăsat cu violențe, iar acum nu a fost niciun incident major?

 

Tommy Tomescu: Am făcut ce mi s-a părut normal și am văzut ce se face în Anglia unde am făcut proteste împotriva discriminării românilor și împotriva diferitelor abuzuri. Când am văzut ce s-a întâmplat în 10 august 2018 am decis să mă implic, să fac ca în Anglia. Nu înțelegeam de ce în 2018 au fost violențe, iar acum iată că s-a putut să fie și un miting pașnic! Noi am instituit măsuri de securitate majore cu filtre la intrare unde au fost prinși anumiți indivizi cu diferite obiective cum ar fi petarde și alte lucruri.

DC News: Ni s-a părut că la protestul Diasporei, tocmai Diaspora nu a fost lăsată să-și exprime revendicările, vocea dumneavoastră încercând să fie cumva redusă la tăcere de anumiți protestatari de serviciu. Am scris aici despre acest subiect. Este cumva marele paradox de la protestul din 10 august 2019.

 

Tommy Tomescu: Organizând acest protest, Diaspora a făcut ceea ce trebuia să facă. Din păcate, au existat și câteva voci minore care au zis că acest protest nu este și al Diasporei, dar majoritatea oamenilor au fost alături de noi. Unii nu au înțeles că așa se protestează într-un stat democratic, adică pașnic. Ne bucurăm că a fost un protest fără incidente. Majoritatea care a dorit să ia cuvântul a putut să o facă. 

DC News: Vom avea și un 10 august 2020?

 

Tommy Tomescu: Trebuie să avem o întâlnire pentru a trage câteva concluzii, pentru a vedea care au fost reacțiile oamenilor și să decidem împreună acest lucru.

Tommy Tomescu a spus că așteaptă ca Guvernul să răspundă solicitărilor făcute pentru românii din Diaspora

 

Grupul Diaspora Pentru România avea 75 de revendicări, incluzând:

 

- Finalizarea anchetelor și judecarea violențelor din 10 august 2018, din timpul Revoluției și Mineriadelor;

- Implementarea numărului maxim de 300 de parlamentari și a proporționalității acestora;

- Implementarea punctului 8 de la Timișoara într-o formă legală și actualizată;

- Reinstituirea libertății de exprimare prin modificarea legii adunărilor publice ce permite în acest moment abuzul autorităților;

- Centrele Comunitare Românești din diaspora;

- Modul de desfășurare a alegerilor, repatrierea, traficul transfrontalier în scopul exploatării sexuale și discriminarea copiilor români din Austria;

- Demararea anchetei privind actele false și infracțiunile membrilor Consiliului Românilor de Pretutindeni.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27