The Guardian, laude pentru Delta Văcărești

The Guardian vorbește despre frumusețea Parcului Natural Văcărești.

Cotidianul britanic descrie zonele umede sălbatice ale Deltei Văcărești ca fiind un simbol al rezistenței naturii. „Fără intervenția umană, fauna sălbatică a recucerit acest lac abandonat și a transformat-o într-o oază verde în mijlocul unuia dintre cele mai dense orașe din Europa”, menționează The Guardian.
 
„Un segment neterminat de infrastructură urbană abandonat în 1989, Văcăreşti a fost recucerit de natură fără vreo intervenţie umană, devenind astfel unul dintre cele mai diverse ecosisteme din România”, au scris jurnaliștii englezi, care spun că un plan comunist eșuat a condus la dezvoltarea unui parc unic. 
 
Parcul Natural Văcăreşti include 190 de hectare de spaţiu verde şi este casa a 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecţie) şi mamifere ca: vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot. De asemenea, aici se găsesc şi alte specii precum ţestoasa de uscat şi ţestoasa de apă, reprezentând, alături de speciile floristice, un ecosistem format din mai multe componente, aflat în stare de echilibru natural.

„Diversitatea peisajelor este fascinantă. Marginea de nord este o pajiște cu iarbă sălbatică, nuci, plopi și ulmi, dar cu cât te aventurezi mai adânc în parc, spre cele trei lacuri interconectate la inima acestuia, cu atât vegetația devine mai densă; caracteristică zonelor umede: diferite tipuri de salcie, iarbă Johnson și nuferi”, descriu locul jurnaliștii britanici de la The Guardian.

„Nu știm cum au ajuns vidrele în Văcărești, dar acest lucru demonstrează calitatea bună a apei”, a spus Dan Bărbulescu - director executiv al Asociației Salvați Dunărea și Delta.

De-a lungul anilor, zona a reușit să se conserve într-un mod extraordinar, în ciuda ameninţărilor ivite la tot pasul. Cele mai mari provocări au venit de la oameni, din cauza pescuitului ilegal în lacuri, inclusiv cu plasa electrică, a incendiilor devastatoare sau din cauza cantităţilor uriaşe de deseuri, care dăunează atât păsărilor, care pot confunda deşeurile cu hrană, cât şi faunei.

„Văcărești este combinația perfectă de noroc și de rezistență a naturii. Terasamentul din jurul lacului a protejat zona de bruiajul orașului. Și stratul de argilă din partea de jos a lacului arată că acesta este conectat la una dintre cele cinci acvifere principale ale Bucureștiului, oferind apă proaspătă - numai bună de băut", a declarat pentru jurnaliștii de la The Guardian Cristian Lascu - geolog și cel care a demarat campania de înființare a Parcului Natural Văcărești prin publicarea articolului ” Delta dintre blocuri” în Mai 2012.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy