O inițiativă europeană urmează să intre în vigoare de la 17 noiembrie 2011. Aceasta obligă producătorii și distribuitorii de țigări să comercializeze țigările care se sting singure. În timp ce UE vrea să scadă numărul incendiilor cauzate de țigări uitate aprinse, producătorii vor avea profituri mai mari.
Nu este vreo invenție remarcabilă. Țigările care se vor stinge la câteva secunde dacă nu sunt folosite au un sistem care nu permite circulația oxigenului. Prin urmare, fumătorul va fi obligat să consume ţigara într-un ritm alert, dacă nu vrea ca aceasta să se stingă. Dacă totuși uită de ea, țigara se stinge. Gustul și mirosul unei țigări reaprinse sunt îngrozitoare, după cum știe orice fumător, așa că acesta va fi tentat să aprindă alta ceea ce înseamnă că va fuma mai mult, deci va cheltui mai mulți bani pe acest viciu.
Având în vedere acest aspect, directiva Uniunii Europene intră în contradicție cu propria luptă împotriva fumatului. Comisia Europeană a finanțat multe campanii de informare cu privire la pericolulele acestui viciu, ultima fiind în iunie 2011.
Mergând mai departe cu raționamentul, observăm că fumatul alert al țigărilor poate mări impactul negativ asupra sănătății.
Prin această decizie UE dorește scăderea numărului de incendii, provocate de țigări aprinse. Este o inițiativă bună, dar dacă analizăm situația mai bine, aflăm numărul oamenilor care mor din cauza fumatului este mai mare decât cel al oamenilor care mor în incendii cauzate de țigări uitate aprinse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu