Tensiuni politice uriașe: Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan. Chirieac: Aceasta este marea întrebare

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat vizita președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, pe fondul unor tensiuni politice uriașe. China a avertizat marţi că SUA că vor fi răspunzătoare pentru această vizită şi că ele vor trebui să plătească preţul.

Niels Schnecker l-a întrebat pe Bogdan Chirieac, la România TV, care ar fi explicația faptului că Nancy Pelosi efectuează o vizită în Taiwan, în acest moment când există tensiuni globale, care ar putea deschide un al doilea front, după războiul din Ucraina.

”SUA vor să demonstreze că nu Beijng dictează lumii, ci lumea liberă alege ce trebuie făcut!”

”Este marea întrebare. Există o explicație, nu știu cât este de solidă. SUA vor să demonstreze că, în ciuda puterii economice și militare în creștere a Chinei, nu ea dictează lumii de astăzi. Este singura explicație oferită până acum. Nu Beijng dictează lumii, ci lumea liberă alege în continuare ce trebuie făcut!”, a zis Bogdan Chirieac. 

”Poate nu era acum cel mai bun moment pentru această vizită, dar nici reacția Chinei nu este normală și nu poate fi, în niciun caz, acceptată”

”Pe de altă parte, este doar o vizită. Și pentru asta trebuie să fie pusă armata chineză în stare alertă maximă, trebuia făcută această demonstrație de forță, cu tancuri pe plaje, avioane și nave în strâmtoarea Taiwan?! E normal să faci lucrul acesta? De partea cealaltă, avem 4 nave uriașe de luptă, inclusiv două portavioane de luptă. Dar este strict o vizită, de 24 de ore, a șefului unei camere a Paramentului american, fără o altă întâmplare ce s-ar putea petrece acolo. Să spunem că poate nu era acum cel mai bun moment pentru această vizită, poate neinspirată în acest moment, a doamnei Nancy Pelosi în Taiwan, dar nici reacția Chinei nu este normală și nu poate fi, în niciun caz, acceptată”, a concluzionat analistul politic Bogdan Chirieac, în cadrul emisiunii Cheia Zilei, moderată de Niels Schnecker, la România TV.

VEZI ȘI Nancy Pelosi a aterizat la Taipei. Vezi aici imagini de pe aeroport/ video

Avioane de vânătoare chineze traversează strâmtoarea Taiwan

Avioane de vânătoare SU-35 ale armatei chineze traversează strâmtoare Taiwan, ce separă China continentală de insula revendicată de Beijing, a anunţat marţi televiziunea de stat chineză, citată de AFP şi EFE.

Anunţul a venit cu puţin timp înainte ca avionul Forţelor Aeriene ale SUA (SPAR19), la bordul căruia se află preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, să aterizeze în Taiwan la ora locală 22:43 (17:43 ora României), în pofida opoziţiei Chinei faţă de această vizită.

MAE chinez a transmis mai devreme că este dificil de imaginat o acţiune mai temerară şi mai provocatoare din partea SUA decât această vizită, iar armata chineză a avertizat că nu va sta cu braţele încrucişate

Nancy Pelosi, o critică vehementă a politicii Beijingului

Amintim faptul că Nancy Pelosi, o critică vehementă a politicii Beijingului, a sosit în cursul zilei de marţi la Taipei.

China a avertizat marţi că Statele Unite vor fi răspunzătoare pentru această vizită şi că ele vor trebui să plătească preţul.

Statele Unite vor purta în mod sigur răspunderea (pentru consecinţe) şi vor trebui să plătească preţul pentru atingerea adusă suveranităţii şi securităţii Chinei, a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, într-o conferinţă de presă.

China consideră insula Taiwan o parte a teritoriului său şi, de mai multe ori, a avertizat SUA cu privire la riscul ca o vizită a unui înalt demnitar american la Taipei să constituie o provocare majoră pentru Beijing.

După ce a vizitat Singapore şi Malayezia, Nancy Pelosi ar urma să ajungă în Coreea de Sud şi Japonia. Potrivit unor surse anonime, citate de cotidianul taiwanez Liberty Times, vizita sa în Taiwan va începe marţi seară, iar a doua zi dimineaţă Pelosi ar urma să se întâlnească cu vicepreşedintele parlamentului de la Taipei, Tsai Chi-chang. Plecarea din Taiwan către Seul ar avea loc miercuri după-amiază.

Ministerul Apărării taiwanez a anunţat că va desfăşura în mod corespunzător forţe ca reacţie la ameninţările inamicului, în contextul sporirii tensiunilor cu Beijingul.

Nivelul de alertă în Taiwan a fost consolidat de marţi dimineaţă până joi la prânz, a relatat agenţia de presă oficială taiwaneză CNA, citând surse anonime.

Pe de altă parte, Rusia a acuzat marţi Statele Unite de destabilizarea lumii prin provocarea de tensiuni legate de Taiwan.

Washingtonul destabilizează lumea. Nici măcar un singur conflict soluţionat în ultimele decenii, dar mai multe provocate, a declarat pe contul său de Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Începând de săptămâna trecută, forţele armate chineze au efectuat diverse exerciţii în Marea Chinei de Sud, Marea Galbenă şi Golful Bohai

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel