Telemunca şi deconectarea sunt piesele următoare ale puzzle-ului muncii în UE, anunță un comisar european de 1 Mai

Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Nicolas Schmit, Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, a transmis cu ocazia zilei de 1 Mai fatul că telemunca şi deconectarea trebuie să fie 'următoarele piese ale puzzle-ului' muncii în Uniunea Europeană, în contextul menționării principalelor repere atinse de actualul executiv comunitar cu privire la muncă, conform EFE.

'Deşi mai sunt multe de făcut, putem fi mândri de progresele pe care le-am obţinut', a zis comisarul într-o declaraţie cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii, care este celebrată miercuri. Candidatul social-democrat la preşedinţia Comisiei Europene, după alegerile pentru PE din iunie a spus faptul că 'telemunca şi dreptul la deconectare sunt următoarele piese ale puzzle-ului muncii din UE'.

'Comisia a lansat o consultare cu partenerii sociali pentru a strânge opinii. Comisia rămâne angajată să acţioneze asupra acestui aspect crucial al vieţii profesionale pentru a prezenta o propunere legislativă eficientă şi echilibrată', a zis el. Parlamentul European a solicitat Comisiei o directivă care să permită celor care lucrează de la distanţă să se deconecteze în afara orelor de lucru. De asemenea, să se abţină de la a răspunde la apeluri sau e-mailuri în afara programului de lucru, dar iniţiativa este blocată după eşecul negocierilor dintre patronatele şi sindicatele europene.

Pe de altă parte, Schmit a salutat directiva cu privire la lucrătorii de pe platforme - cunoscută sub denumirea de 'legea rider' -, care are noi reguli cu scopul de a îmbunătăţi condiţiile de muncă pe platforme, precum Uber şi pentru a reduce numărul de lucrători independenţi falşi în aceste companii. Schmit a amintit că executivul european a prezentat proiecte legislative pentru a îmbunătăţi calitatea stagiilor din UE şi pentru a le permite tinerilor 'să înveţe noi competenţe şi să găsească un loc de muncă de bună calitate'.

În luna martie, Bruxelles a prezentat o propunere de directivă care vrea să asigure că stagiile nu sunt utilizate pentru a camufla locuri de muncă obişnuite, prin controale şi inspecţii, şi că stagiarii beneficiază de aceleași condiţii ca şi angajaţii, inclusiv plata, cu excepţia cazului în care un tratament diferenţiat are motive obiective.

Cu privire la aplicarea directivei despre salariile minime adecvate, Schmit a zis că 'statele membre avansează', amintind că 'se apropie termenul limită de transpunere, în luna noiembrie a acestui an'. Mai mult, el a evidențiat 'eforturile continue' de abordare a şomajului şi a amintit cele două noi proiecte de finanţare comunitară. Primul îi vizează pe tinerii care nu studiază şi nici nu muncesc. Al doilea îi vizează pe cei care sunt şomerii de mult timp.

Declaraţia s-a referit şi la ultimul summit al partenerilor sociali de la Val Duchesse, organizat în ianuarie, unde s-au dezbătut provocările economice şi de muncă. Apoi, Comisia a prezentat un plan de acţiune cu privire la abordarea penuriei de forţă de muncă şi de lucrători calificaţi.

Mai mult, Schmit a sărbătorit reperele atinse în timpul Anului european al competenţelor, care îşi celebrează închiderea oficială marţi şi care a organizat aproximativ 2.000 de evenimente şi 190 de iniţiative în întreaga Uniune. Este vorba de o iniţiativă a Comisiei Europene de a promova să înveți pe tot parcursul vieţii şi de a forma cetăţenii în noile competenţe cerute de piaţa muncii, influențată de transformarea digitală şi ecologică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel