Mai multe știri false s-au răspândit pe rețelele de socializare, determinând autoritățile să reacționeze.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani a emis un comunicat în care avertizează asupra răspândirii de informații false în mediul online. În ultimele ore, au apărut pe rețelele de socializare și pe diverse platforme digitale postări care anunță, în mod eronat, producerea unor accidente rutiere grave sau incendii de proporții în județul Botoșani.
În unele dintre aceste știri false sunt menționate inclusiv persoane publice, cu scopul de a atrage atenția și de a stimula distribuirea rapidă a conținutului. Imaginile atașate acestor postări nu au legătură cu județul Botoșani, fiind preluate din alte situații și scoase din context.
Sursa foto: ISU Botoșani, Facebook
În comunicat, ISU Botoșani, alături de Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră și Inspectoratul de Jandarmi, subliniază faptul că niciunul dintre evenimentele prezentate în aceste postări nu s-a petrecut în realitate. Toate informațiile vehiculate sunt false și nu reflectă fapte reale petrecute în județ.
Totodată, autoritățile fac apel la cetățeni să verifice întotdeauna sursa informațiilor pe care le citesc sau le distribuie. Informațiile reale sunt transmise de instituții oficiale sau de canale media cunoscute și credibile. Este important ca oamenii să evite distribuirea de știri neverificate, întrucât acest comportament contribuie la crearea de panică și la propagarea dezinformării.
În acest context, ISU Botoșani îndeamnă cetățenii să se informeze responsabil, să evite distribuirea conținutului înșelător și să contacteze autoritățile competente în cazul în care au suspiciuni sau doresc clarificări. Comunicarea corectă și spiritul civic contribuie la menținerea unui climat de încredere și la protejarea comunității de efectele manipulării informaționale.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a transmis un mesaj în care atrage atenția asupra apariției valului de știri false. Acesta îndeamnă cetățenii să verifice informațiile doar din surse oficiale, precum site-urile și conturile instituțiilor statului.
„Mi-au semnalat colegii astăzi că a apărut un număr de știri false, aberante chiar, pe unele rețele de socializare, care se referă la unele tragedii care s-ar fi întâmplat pe teritoriul României, în special pe teritoriul județului Botoșani. De exemplu, știri care se referă la moartea mai multor copii într-un accident, altele care se referă chiar la un accident pe care l-ar fi avut Președintele României, unde și-ar fi pierdut viața.
Vă dați seama că aceste știri nu sunt adevărate. Dacă erau, le găseați pe canalele de știri, de televiziuni și pe site-urile oficiale. Am o rugăminte în această perioadă: verificați orice știre pe care o citiți și care vi se pare, totuși, că e exagerată sau aberantă! Verificați-o pe site-urile oficiale.
Intrați pe site-urile de Facebook, TikTok, Instagram ale Departamentului de Situații de Urgență ale ISU, ale Poliției Române, ale Poliției de Frontieră. Verificați știrile acolo. Și dacă nu sunt, să faceți un singur lucru, așa cum fac și eu: citiți-le, zâmbiți și mergeți mai departe!”, este mesajul lui Raed Arafat, într-un videoclip postat pe contul său de Facebook.
Citește și: Pământul se cutremură din nou. Seism cu magnitudine 6
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu