STENOGRAME DNA - Gabriel Berca, şpagă de 20% dintr-o lucrare

Gabriel Berca a fost arestat pentru 30 de zile, vineri,  de Curtea de Apel Bacău pentru trafic de influenţă. Problemele lui Berca au ieşit la iveală după ce a primit şpagă pentru intervenţii la Guvern şi a "uitat" să facă intervenţiile pentru care a fost plătit, iar denunțătorul a cerut banii înapoi.

Prin intermediul lui Mihai Banu, parlamentar PDL la acea vreme, Berca a pretins şi primit, atât pentru sine cât şi pentru partidul din care făcea parte, în mai multe tranşe, circa 185.000 euro. Banii au fost ceruţi ca, în schimb, în calitate de senator şi presedinte al organizaţiei judeţene Bacău a Partidului Democrat Liberal, să-şi folosească influenţa personală pe lânga membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani Primăriei Ardeoani, necesare achitării lucrărilor de construcţie în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate în beneficiul comunei de către SC Conextrust SA Bacău.

Astfel, în anul 2009, între SC CONEXTRUST SA Bacău şi Primăria comunei Ardeoani, judeţul Bacău, s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect construirea unei şcoli generale, achiziţia publică fiind estimată la suma 5,6 milioane lei fără TVA, sumă ce urma a fi asigurată din bugetul de stat, conform H.G. nr.1426/2006 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2006, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale.

În acest context, Banu Mihai şi Berca Gabriel, la acea dată parlamentari, i-au solicitat omului de afaceri să finalizeze lucrările şi să predea imobilul beneficiarului, promiţându-i că vor face demersurile necesare pentru alocarea de către Guvern a sumelor de bani necesare achitării lucrărilor.

Citește și: Primele reacții din PNL, după ce DNA a prins în flagrant un liberal

În perioada 2010-2012 omul de afaceri i-a dat lui Banu Mihai suma totală de aproximativ 270.000 euro, în această monedă sau în lei. Din această sumă, la solicitarea lui Banu Mihai, 150.000 lei (aproximativ 35.000 euro) au fost remişi acestuia sub pretextul achiziţionării unui teren, banii fiind utilizaţi în exclusivitate de Banu Lucian, fiul lui Banu Mihai. Din suma totală de 270.000 euro, suma de 50.000 euro a fost dată în perioada februarie-aprilie 2012, perioadă în care Gabriel Berca a fost Ministrul Administraţiei şi Internelor.

În data de 25 iunie 2015, între omul de afaceri şi inculpatul Banu Mihai a avut loc o discuţie la biroul celui dintâi, dialogul fiind înregistrat ambiental audio-video, în baza autorizaţiei emise de instanţa competentă.

În cadrul discuţiei, omul de afaceri îi reproşează inculpatului Banu Mihai că Berca Gabriel nu s-a ţinut de promisiune şi că nu i-au fost decontate la timp lucrările de la Şcoala Ardeoani, deşi a „cheltuit" în acest scop.

Dialogul ambiental relevă că inculpatului Banu Mihai cunoaşte exact natura nemulţumirii omului de afaceri, fiind surprins că acesta nu şi-a luat banii pentru lucrarea din comuna Ardeoani nici până în prezent:

BANU MIHAI: Da' stai şi tu liniştit! ...[înjură – n.n.]...Tu nu vezi că-s călare unii peste alţii? ...[neinteligibil – n.n.]...Bă! Acuma, eu îţi spun o chestie! Trebuia să bage...[înjură – n.n.]...o lege a partidelor politice ca lumea, pe care... Toată lumea o fost sponsorizată! Tre' să-i aduni pe toţi şi-i bagi la puşcărie pe toţi! Nu există deputat care să nu fi fost sponsorizat! ...[râde – n.n.]...Există în ţara asta vreo...vreun preşedinte de consiliu judeţean, primar, deputat...oricare.. Tre' să-i bagi pe toţi că toţi am fost sponsorizaţi! Că doar campania nu se face cu vorbe!

Om afaceri: Sponsorizat sponsorizat, da' ...

BANU MIHAI: Bine! Acolo...aici, când te duci şi ceri...ăă...10 %, asta-i altă treabă! Aici e golăneală! Când îţi pun condiţii... Bă! Eu asta am spus: Bă, când pui condiţii...

Om afaceri: BERCA m-o ...[foloseşte un cuvânt vulgar – n.n.]...cu...cu banii ăia de la Şcoala Ardeoani...

BANU MIHAI: Nu ştiu! Da' eu ţi-am spus...

Om afaceri: De-mi vine să...

BANU MIHAI: VIORELE! Eu m-am dus...

Om afaceri: O promis că dă, că face, că...

BANU MIHAI: Nici acuma n-ai luat banii ăia, nu?

Om afaceri: I-am luat banii...acuma! Da' atunci cât am cheltuit?

BANU MIHAI: Nu ştiu! Da-ţi dai seama ce...ce bâlci e ...[neinteligibil – n.n.]...OPREA îi lasă...[înjură – n.n.]...Ce să-i zic eu acuma?

În continuarea discuţiei, omul de afaceri îi propune inculpatului să meargă la Berca Gabriel şi să-i ceară banii înapoi. Banu Mihai nu neagă că banii au fost primiţi, dar afirmă că în contextual neînţelegerilor politice nu mai discută în prezent cu Berca Gabriel şi că nu vrea să discute acest subiect nici cu martorul:

Om afaceri: Ia spune-i c-am cerut banii înapoi!

BANU MIHAI: Îm?

Om afaceri: Spune-i...dacă te întâlneşti cu el, spune-i că am cerut banii înapoi! Să îmi dea banii!

BANU MIHAI: Dă-l în ...[înjură – n.n.]...N-am nicio treabă să discut cu el treburi din astea!

Om afaceri: Da' i-ai dat atunci ceva din ce-o fost?

BANU MIHAI: Nu i-am dat nimica! Adica nu...că nu mă...Despre trecut nu mai vreau să aud! Să-nchid subiectul!

Om afaceri: Stai oleacă! Da'...tu din ăia...

BANU MIHAI: Lasă băi! Gata! Nu mai discutăm despre asta! Îi mort totul! Ce să mai...!

Om afaceri: Bun! O zis că-mi face ...că-mi dă banii! Când o fost ministru de interne!

BANU MIHAI: Hai să-nchidem subiectul ăsta! Gata! Nu mai vreau să aud! Eu am fost prostu' proştilor! Înţelegi? În toată afacerea!

Om afaceri: Şi eu am luat-o de nu m-am văzut!

BANU MIHAI: VIORELE!

Om afaceri: Era să intru şi-n faliment...

BANU MIHAI: E...eu închid subiectul ăsta! Nu mai discutăm! Eu...ce-am putut...am putut să fac, am făcut! Pentru primar, pentru ...[neinteligbil – n.n.]... Nu vreau să aud! Eu am...plătesc câte 1.000 de euro în fiecare lună, am datorii pe la bănci... Vreau să vând, să plătesc datoriile... Eu am...

Citește și: Gabriel Berca, arestat pentru 30 de zile

Om afaceri: Îi cel mai bine!

BANU MIHAI: Da, mă!

Om afaceri: Da, mă! Da' parcă mă zgârâie aşa pe cap!

BANU MIHAI: Mai am 100.000 de euro de plătit! ...[neinteligibil – n.n.]...Ce dracu! Vând ce am de vândut...casa aia vreau s-o dau la cineva în chirie...îmi iau o căsuţă mai mica şi stau cuminte. ...[neinteligibil – n.n.]...de toţi banii pe care i-am dus eu acasă! Să vă stea vouă în gât !

Om afaceri: Aşa zice? Că i-ai dus acasă?

BANU MIHAI: Da! Eu îs...[neinteligibil – n.n.]...Ce să duci, bă? Da' ce? Eu îs tâmpit la cap?

Om afaceri: Ei...! Da' adevăru-i că nu i-ai dus toţi... 270.000 de euro...

BANU MIHAI: Da' nu mă interesează! Eu nu ştiu ce-o fost..

Om afaceri: La partid ...[râde – n.n.]...

BANU MIHAI: Nu mă interesează! Nu ştiu ce-o fost, ce n-o fost, nu mă interesează! De trecut, numai de bine! Nu ştiu! Nu mă interesează discuţiile astea! Am uitat subiectul ăsta!

Om afaceri: Nu-i...Da' eu...dacă ştiu că...mă plimba în fiecare marţi la Bucureşti...

BANU MIHAI: Păi ce să-i fac, mă? Dacă ăsta-i omul? Nu mă interesează pe mine de el! Nu mă interesează!

Fragmentul de dialog relevă că între Banu Mihai şi Berca Gabriel au existat discuţii contradictorii cu privire la destinaţia finală a sumelor de bani luate de la omul de afaceri, în sensul în care inculpatul Banu Mihai ar fi fost acuzat că şi-a însuşit personal o parte din bani, aspect negat de acesta.

Inculpatul Banu Mihai insistă asupra faptului că nu trebuie să mai vorbească despre bani nici acum şi nici în viitor şi chiar îşi manifestă supărarea în legătură cu subiectul discuţiei. Din nou, inculpatul recunoaşte tacit primirea unor sume de bani în numele lui Berca Gabriel, dar repetă că nu mai vrea să discute acest aspect, că nu mai este interesat de subiect:

Om afaceri: Nu discut, da' nu pot nici să uit...îs 270.000 euro ...

BANU MIHAI: Îi treaba ta! Îi treaba ta, mă, ce-ai făcut tu cu ei! Nu ştiu! Nu discut eu despre treaba asta! Nu ştiu de ce tre' să discutăm asta!

Om afaceri: Cică ce-am făcut eu cu ei!

BANU MIHAI: VIOREL! Hai să-nchidem subiectul ăsta!

Om afaceri: Păi îl închidem, da' dă-l în puşca mea! Să dea banii! Cât o luat el din ăia?

BANU MIHAI: Nu ştiu, bă! Nu mă interesează asta!

Om afaceri: Da' nu tu i-ai dat?

BANU MIHAI: Nu ştiu! Bă! Vrei să discutăm numai despre treburile astea? De asta am venit eu aici să discutăm?

Dialogul ambiental purtat de martorul Rusu Viorel cu inculpatul Banu Mihai demonstrează şi titlul cu care au fost daţi banii, respectiv influenţarea membrilor guvernului pentru a aloca sume de bani necesare achitării lucrărilor executate de SC CONEXTRUST SA Bacău.

Om afaceri: Da' n-ai fost la discuţii de fiecare dată?

BANU MIHAI: Bă! Nu mai are nici un sens!

Om afaceri: Acuma spui că nu!

BANU MIHAI: Subiectu' ăsta s-a închis, gata! Are rost? De asta am venit aici? Să mă...

BANU MIHAI: Hai, mă! Mă, ! Nu ţi-o băgat nimeni mâna-n buzunar, nu te-o obligat nimeni, nu ţi-o făcu nimeni nu ştiu ce...Ce Dumnezeu!

Om afaceri: Nu mi-o băgat da' mi-o zis că nu-mi dă!

BANU MIHAI: O zis că...Nu ştiu! Treaba lui! Ce-ai vorbit cu el, nu mă interesează pe mine ce-ai vorbit cu el!

În continuare, inculpatul Banu Mihai insistă să nu mai vorbească niciodată despre acest subiect: „Despre asta nu mai discutăm niciodată! S-o terminat bâlciul, ce-a fost a fost...! Ne-am lăsat amândoi de politică...nu ne mai interesează."

Pe parcursul discuţiei, inculpatul Banu Mihai recunoaşte că a luat bani de la omul de afaceri însă neagă că sumele au fost pentru sine: „Eu ţi-am spus! Să le stea...să le stea în gât..repet: Să le stea în gât toţi banii care i-am luat eu de la tine şi i-am dus acasă! Da' toţi! „

Om afaceri: ...[neinteligibil – n.n.]...nu spunea să discut cu tine tot timpul?

BANU MIHAI: Nu mai... ...[înjură – n.n.]...nu mai vreau să discut...

Om afaceri: Când era vorba de bani...

BANU MIHAI: Bă! Nu mai vreau să aud de el! Înţelegi?

Om afaceri: Asta-i altceva dacă nu mai vrei să auzi de el!

BANU MIHAI: Nu mai vreau să aud, nu mai vreau să discutăm despre treburile astea!

Om afaceri: Nu vrei să auzi de el, asta-i altceva! Da'...

La finalul discuţiei inculpatul Banu Mihai repetă că nu mai vrea să discute subiectul, că relaţiile cu Berca Gabriel s-au deteriorat şi îi spune martorului să se ducă personal să ceară banii de la acesta din urmă.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy