Sondaj realizat de UDMR. 42% dintre etnicii maghiari…

Roxana Neagu / 02 feb 2016 / 15:28 Salveaza PDF Comentarii

UDMR a realizat un sondaj în județul Covasna, în peste zece mii de familii. Rezultatele le-a dat marți publicității. 

Potrivit rezultatelor sondajului, date marţi publicităţii, majoritatea etnicilor maghiari au solicitat cetăţenie maghiară din considerente identitare, dar şi pentru anumite avantaje, cum ar fi posibilitatea de a călători, a munci şi a studia mai lesne în străinătate.

Sondajul a fost realizat în peste 10.000 de familii din oraşele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna, iar 42% dintre intervievaţi au declarat că au solicitat şi au primit cetăţenie maghiară, 4% au solicitat, dar încă nu au primit, 26% au intenţia de a solicita anul acesta sau în viitorul apropiat, iar ceilalţi nu au de gând să solicite dubla cetăţenie. Ponderea cea mai mare în rândul celor care au cerut cetăţenie maghiară o deţin tinerii cu studii superioare, iar cea mai mică persoanele peste 74 de ani.

"La întrebarea de ce au cerut cetăţenie maghiară, 88% au răspuns pentru că sunt maghiari, deci e o chestiune ce ţine de identitatea naţională, alţii au spus că vor să muncească în străinătate, să studieze sau pentru a călători, iar cu un paşaport maghiar au mai puţin disconfort decât cu un paşaport românesc. Doar 4% au spus că vor să emigreze şi îi avantajează cetăţenia maghiară (...) 65% dintre cei care nu doresc cetăţenie maghiară spun că sunt maghiari şi fără cetăţenie, alţii spun că procesul birocratic e complicat sau că nu au intenţia de a se muta în Ungaria", a declarat preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primar al municipiului.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27