Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, ar putea deveni sărbătoare legală nelucrătoare

sfantul-andrei
sfantul-andrei

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a luat act, luni, de scrisoarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care solicită promovarea unei iniţiative legislative prin care ziua de 30 noiembrie în care se celebrează Sfântul Apostol Andrei să fie declarată sărbătoare legală nelucrătoare.

„S-a luat act de această scrisoare, care va fi transmisă grupurilor parlamentare să ia o decizie. Biserica are dreptate. Din păcate, noi suntem unul dintre popoarele cu cele mai multe zile libere. Cred că un grup parlamentar va găsi un grup de colegi să iniţieze această această lege şi apoi noi să o aprobăm. Biserica noastră are dreptate, ocrotitorul nostru este Sfântul Andrei, e o zi veche. A fost aprobată acum câţiva ani în Sinodul Bisericii să fie zi naţională bisericească şi credem că fiind majoritatea ortodocşi nu ar fi o lezare a drepturilor minorităţilor din România. Fiecare stat european, în funcţie de religie, are o zi de acest tip“, a spus vicepreşedintele Camerei Valeriu Zgonea, citat de Agerpres.

Pe 30 mai, Patriarhul Daniel a transmis conducerii Camerei o scrisoare în care solicită ca ziua de 30 de noiembrie să fie declarată printr-o iniţiativă legislativă sărbătoare legală nelucrătoare. "Venind în întâmpinarea dorinţelor clerului şi credincioşilor ortodocşi români adresate Sfântului nostru Sinod şi pentru a sublinia după cuviinţă importanţa pe care Sfântul Apostol Andrei o are în viaţa spirituală a poporului român, vă adresăm, în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, rugămintea de a adopta măsurile necesare pentru promovarea unei iniţiative legislative prin care sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României - 30 noiembrie să fie declarată sărbătoare legală nelucrătoare", se arată în document.

Patriarhul subliniază că, deşi în ultimii 20 de ani BOR s-a exprimat în mai multe rânduri pentru declararea zilei de 30 noiembrie drept sărbătoare legală nelucrătoare, acest demers nu a căpătat atenţia factorilor decizionali şi a rămas până astăzi nefinalizat.

În plus, PF Daniel arată că Sfântul Andrei este unul dintre cei mai populari sfinţi. În mai 1995, Sfântul Sinod al BOR a hotărât ca Sfântul Apostol Andrei să fie înscris în calendarul ortodox cu cruce roşie, între sfinţii mari ai Ortodoxiei, iar în 1997 l-a proclamat şi înscris în calendarul bisericesc drept Ocrotitorul României.

În 2001, Sfântul Sinod a decis ca ziua de 30 noiembrie să fie proclamată şi cinstită ca sărbătoarea bisericească naţională nelucrătoare, iar apoi să se intervină la autorităţile statului ca această zi să fie declarată sărbătoare legală nelucrătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel