Sfânta Filofteia, tradiții și superstiții. De ce nu trebuie să foloseşti cuţitul pe 7 decembrie

În fiecare an, pe 7 decembrie, Biserica noastră o prăznuieşte pe Sfânta Filofteia, ale cărei moaşte se află la Curtea de Argeş într-un mic lăcaș, numit Paraclisul Sfintei Filofteia
În fiecare an, pe 7 decembrie, Biserica noastră o prăznuieşte pe Sfânta Filofteia, ale cărei moaşte se află la Curtea de Argeş într-un mic lăcaș, numit Paraclisul Sfintei Filofteia

Marți, 7 decembrie, enoriașii o prăznuiesc pe Sfânta Filofteia, una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox.

Sfânta Filofteia a rămas orfană de mamă, dar nu a uitat învățăturile transmise de părintele său. Tradiția spune că Sfânta îi hrănea zilnic pe cei nevoiași și că, din acest motiv, tatăl ei rămânea fără hrană. Bunătatea ei i-a adus răzbunarea tatălui, care decide să o urmărească după ce află de gesturile ei de la cea de-a doua soție. Când o vede împărțind mâncarea celor săraci, o lovește cu securea la un picior, iar rana îi aduce moartea. Filofteia avea 12 ani la acel moment.

El a încercat să ridice trupul fiicei decedate, însă nu a putut. La scurt timp după ce Sfânta Filofteia a fost ucisă, o aură s-a pogodât asupra trupului ei.  

 

VEZI ȘI: Sfânta Muceniţă Filofteia de la Curtea de Argeş. Locul sacral unde merg românii pe 7 decembrie 2021

Sfânta Filofteia este ocrotitoarea copiilor și a tinerilor. Protejează mai alea fetele, despre care se spune că le ajută să se căsătorească și să aibă o viață liniștită.

Pe 7 decembrie, nu se fac câteva lucruri simple pentru a nu atrage ghinionul. De exemplu, obiectele ascuțite nu trebuie folosite nici măcar la masă pentru a tăia alimentele. Această superstiție amintește de modul în care Sfânta Filofteia a fost ucisă.

În plus, nu se calcă, spală și nu se lucrează în gospodărie.

Rugăciune puternică pentru Sfânta Filofteia

Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți.

Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul.

Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile.

Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind.

Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră.

Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee.

Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău.

Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy