Securitate naţională: Un grup chinez va ceda Grindr, o aplicaţie de dating LGBT, la presiunea Statelor Unite

Proprietarul chinez al Grindr şi-a anunţat luni intenţia de vinde această aplicaţie de întâlniri online folosită de persoanele LGBT, la presiunea autorităţilor din Statele Unite, care au invocat motive care ţin de securitate naţională, informează AFP.

Într-un comunicat transmis Bursei din Shenzhen, Kunlun Tech, companie specializată în jocuri online, a precizat că a semnat un acord cu autorităţile americane ce vizează vânzarea acestei aplicaţii până în iunie 2020. Kunlun Tech a plătit 93 de milioane de dolari în 2016 pentru a deţine 60% din Grindr, aplicaţie utilizată în mare parte de comunitatea gay din lumea întreagă.

Compania chineză şi-a majorat la 100% capitalul deţinut în această aplicaţie, anul trecut, şi dorea să introducă Grindr la Bursa din Shenzhen în 2020. Or, potrivit unor informaţii publicate de cotidianul The Wall Street Journal în luna martie, o administraţie americană a ordonat companiei Kunlun Tech să cedeze Grindr, din cauza unor temeri privind securitatea naţională.

Comitetul pentru investiţii străine în Statele Unite (Committee on Foreign Investment in the United States - CFIUS) se teme că utilizatorii americani care folosesc aplicaţia riscă să devină victime ale unor tentative de şantaj dacă guvernul chinez ordonă companiei Kunlun Tech să îi predea datele personale ale utilizatorilor de Grindr. Un organism însărcinat cu examinarea consecinţelor din sfera securităţii generate de achiziţiile făcute de grupuri străine în Statele Unite s-a declarat îngrijorat de o lege chineză din 2017 care impune companiilor din această ţară să coopereze cu serviciile secrete ale Chinei. Aceste temeri au fost amplificate de rivalitatea dintre China şi Statele Unite în privinţa dominaţiei tehnologice (inteligenţa artificială, reţele 5G, Big Data), pe fondul războiului comercial dintre cele două state.

Noul acord, semnat pe 9 mai, interzice Kunlun Tech să acceseze anumite informaţii despre utilizatorii aplicaţiei Grindr şi să transfere date personale ale acestora către persoane şi entităţi din China. De asemenea, aplicaţia Grindr este obligată să îşi înceteze orice activitate în ţara asiatică. Aplicaţia Grindr, lansată în 2009, este accesată în fiecare zi de milioane de utilizatori care provin din comunitatea LGBTQ (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali şi queer) din lumea întreagă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel