Comunicatul remis astăzi de Parchetul General ne arată de fapt că autorităţile române păstrau tăcerea asupra cazului pentru că nu cunoşteau exact încărcătura transportului. Faptul că iniţial s-a avansat cifra de 64 de focoase, iar ulterior, la intervenţia firmei bulgare, s-a constatat că erau de fapt 80, ne arată că se minte cu neruşinare în acest caz.
Parchetul General a comunicat astăzi că din totalul de 80 de focoase furate s-au găsit 79. "Trei dintre lăzi au fost găsite într-o fântână părăsită (secată), între hăţişurile de la marginea pădurii, la aproximativ 4 km de localitate şi nu prezentau urme de forţare (fiind sigilate cu bandă).
Cea de-a patra ladă a fost identificată pe o stradă din localitatea Chitila, prezenta urme de ardere a părţii din lemn şi s-a constatat că aceasta a fost deschisă, iar din interior fuseseră sustrase cele 20 focoase. De menţionat că aceste lăzi sunt din lemn şi în interiorul lor se află cutii din metal (zinc), iar în interiorul acestora dispozitivele militare (focoasele)", se arată în comunicatul remis de autorităţi.
Având în vedere că primele informaţii au fost false, se ridică acum problema credibilitaţii. Dacă în mod real sunt de fapt mai mult de 80 de focoase furate, iar autorităţile române avansează cifre doar ca să fie în concordanţă cu ceea ce ni se spune din partea firmei bulgăreşti, atunci misterul asupra acestui caz va rămâne în continuare.
Problema hoţilor, încă un mister
Odată cu găsirea focoaselor, lista potenţalilor făptaşi se reduce. O primă ipoteză ar fi că furtul a fost comis de către niște hoţi mărunţi, care sunt obișnuiți cu furturile mărunte din garniturile de tren.
Aceştia se poate să fi dat spargerea, dar după ce au văzut "captura", au abandonat cutiile. Această ipoteză este susţinută și de faptul că aceste focoase au fost găsite relativ rapid. Având în vedere că încărcătura era foarte grea, hoţii nu au reuşit să o ducă prea departe, aşa că au ascuns-o şi urma să se întoarcă după ea, după ce se mai linişteau apele.
De asemenea, nici ipoteza implicării serviciilor secrete nu este de neglijat. Există posibilitatea ca toată această acţiune să fie doar un test al acestora, pentru a verifica vigilenţa celor care organizau transportul. Această ipoteză este susţinută și de faptul că informațiile care au dus la descoperirea focoaselor au venit din partea unui serviciu de informații.
Citește și:
Bulgarii spun că 80 de focoase, şi nu 64 au dispărut din tren
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu