Scenariu pentru o alianță PMP-FDGR, cu „noul Iohannis” pe post de mediator

Surse din Partidul Mișcarea Populară au dezvăluit pentru DC News că formațiunea susținută de președintele Traian Băsescu încearcă să se alieze cu Forumul Democrat al Germanilor din România. Pentru a avea șanse de izbândă în tentativa de alianță cu FDGR, PMP a înregimentat în rândurile sale un german care ar urma să candideze la alegerile europarlamentare pe lista formațiunii conduse de Eugen Tomac. Neamțul din PMP ar putea deveni „noul Klaus Iohannis” al politicii românești, în condițiile în care Curtea de Apel Alba Iulia s-ar putea pronunța astăzi în dosarul în care primarul Sibiului este acuzat de ANI de incompatibilitate și conflict de interese în domeniul administrativ, iar o decizie în defavoarea neamțului i-ar putea compromite acestuia viitorul în politica de vârf.

Un neamț pe lista PMP

Consiliul Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară a încheiat marţi cea de-a doua etapă a alegerilor interne pentru stabilirea candidaţilor la alegerile europarlamentare, transmite Agerpres.

CEN a votat lista candidaţilor înscrişi în alegeri, care urmează să fie validată de filialele judeţene ale PMP și pe care apare germanul Gunther Wotsch. Pe primele zece poziţii de pe lista PMP pentru scrutinul din 25 mai sunt:

  • - Teodor Baconschi;
  • - Cristian Petrescu;
  • - Teodor Paleologu;
  • - Ruxandra Dragomir;
  • - Gunther Wotsch;
  • - Gabriel Berca;
  • - Florin Secară;
  • - Gelu Vişan;
  • - Adrian Rădulescu;
  • - Laura Bota.

Pe lângă aceștia, rămâne de văzut dacă Elena Băsescu va alege să intre în PMP și să candideze la europarlamentare de pe lista formațiunii suținute de tatăl său, Traian Băsescu.

PMP va prezenta lista finală a candidaţilor pentru alegerile din 25 mai la începutul săptămânii viitoare, după ce vor fi parcurse toate etapele prevăzute în procesul intern de desemnare a candidaţilor formațunii.

Cine este Gunther Wotsch

Gunter Wotsch este un important și apreciat om de afaceri româno-german, potrivit presei economice.

În februarie 2008, România Liberă scria că Gunther Wotsch, liderul Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Ardealul de Nord, era indicat ca fiind „garanția pentru investiția Mercedes la Cluj”. La acea vreme, primarul din Cluj-Napoca era tocmai Emil Boc, unul dintre liderii importanți ai PDL care și-au anunțat adeziunea la Mișcarea Populară.

În 2011, incomemagazine.ro scria că Gunther Wotsch derulează în România afaceri în domeniul comerțului - cu ali­mente și birotică - și în domeniul imo­biliarelor, fiind președinte al Grupului GWE, cu sediul în Cluj. Până în 2009 a distribuit în România și aparatură de laborator pentru uz didactic, însă această afacere a fost sus­pen­dată, în contextul în care principalul client a fost sistemul bugetar, mai arăta sursa citată.

Băsescu, susținut de Iohannis și FDGR în 2004

Un scenariu cu o alianță PMP - FDGR este întărit și de precedentul din 2004, când actualul șef al statului a fost ajutat de nemți să ajungă la Cotroceni.

În 2013, când a intrat în PNL, Klaus Iohannis a mărturisit că la prezidenţialele din 2004 - când era liderul FDGR -  l-a votat pe Traian Băsescu, în detrimentul lui Adrian Năstase.

„Trebuie să recunosc că în 2004 am votat cu Băsescu”, a declarat edilul Sibiului, conform pesurse.ro.

Într-o postare de pe blogul său, Adrian Năstase s-a declarat dezamăgit de faptul că, deși aveau protocol semnat cu PSD, Klaus Iohannis și FDGR l-au susținut pe Traian Băsescu la alegerile din 2004 și l-au ajutat să devină președinte.

Vezi și: Năstase: În memoria mea, Iohannis rămâne pe același plan cu Vadim

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel