Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a făcut mai multe declarații referitoare la morțile suspecte de la Spitalul Sf.Pantelimon, după ce medicii le-ar fi scăzut intenționat doza de nordadrenalină unor pacienți de la Terapie Intensivă.
"Corpul de Control al ministrului Sănătăţi este de dimineaţă aici. (...) Nu sunt în momentul de faţă elemente care să susţină aceste acuzaţii, dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigaţia. Sprijinim, bineînţeles şi spitalul sprijină organele de cercetare penală în clarificarea tuturor circumstanţelor care ar putea să stea la baza unor situaţii care sunt din punctul meu de vedere intolerabile şi sper ca aceste situaţii să fie infirmate de cele trei investigaţii care se desfăşoară în paralel - ale Parchetului, Ministerului Sănătăţii, Colegiului Medicilor şi bineînţeles cea internă, de la spital", a declarat Rafila, la Spitalul Sf. Pantelimon.
"Noi avem ca şi principiu adevărul, transparenţa şi profesionalismul. Aş vrea să avem la mijlocul săptămânii viitoare concluziile, atât din partea Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, al comisiei de la spital", a completat Rafila.
Poliţiştii Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei efectuează, vineri, audieri în cazul deceselor de la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Bucureşti, conform unor surse judiciare, citate de Agerpres.
"Important este să înțelegem că discutăm despre oameni. E nevoie de încredere între pacienți și cadrele medicale. Nu putem să blamăm și să aducem în fața opiniei publice lucruri care nu s-au întâmplat. Fiecare om are o anumită personalitate, își dorește cu ardoare recunoașterea calităților, dar este intolerabil să pui pacienții în pericol pentru orgoliul propriu.
Cred, totuși, că nu sunt astfel de elemente în situația de la Spitalul Pantelimon. Încercăm să intrăm în legătură cu doamna doctor, cea care a depus plângerea, fosta șefă ATI. Acolo este un colectiv format din 13 medici și există plângeri împotriva fostei șefe. Dar revin și subliniez că nu ne legăm problemele personale pe spatele pacienților. Prima sesizare de la directorul medical al spitalului a primit-o pe 4 aprilie”, a declara ministrul.
Ministrul ar fi primit azi o scrisoare de la fosta șefă a secției ATI în care aceasta se plânge că e în conflict cu actuala conducere. "Mi se pare intolerabil să pui în pericol încrederea în personalul medical dacă ai un interes personal. Nu spun că s-a întâmplat în acest caz, dar cred că nu sunt elemente care să justifice aceste plângeri și noi ne ocupăm să intrăm în legătură cu cea care a făcut plângerile. Lipsește azi. Sper ca săptămâna viitoare să își spună părerea".
"Încrederea în sistemul medical poate fi afectată dacă totul e ținut sub preș"
"Ne interesează siguranța pacienților. Sunt situații în care situația biologică a pacienților este degradată și se întâmplă și decese. Nu sunt elemente care să susțină aceste acuzații, dar continuăm investigația. Sper ca aceste acuzații să fie infirmate de cele trei anchete. Încrederea în sistemul medical poate fi afectată dacă totul e ținut sub preș. Aș vrea ca săptămâna viitoare să avem primele concluzii”, a declarat ministrul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu