Scandal în coaliţie. Corina Creţu, întrebare cheie: Mai este PNRR o prioritate?

Facebook - Corina Crețu
Facebook - Corina Crețu

"În tot acest context în care ne aflăm la nivel național, mai este PNRR o prioritate?", întreabă europarlamentarul Corina Creţu.

"La Bruxelles, Planurile Naționale de Redresare și Reziliență sunt tot mai intens dezbătute. Multe țări au început deja implementarea proiectelor. La București, preocupările principale sunt bătăliile din interiorul și dintre partidele de guvernare. Orice întârziere privind implementarea proiectelor înseamnă blocarea banilor. Nu putem să nu ne întrebăm: mai este PNRR o prioritate pentru România?

Din păcate, agenda de la București este în continuare într-o discrepanță enormă față de cea de la Bruxelles. În Parlamentul European s-a discutat săptămâna aceasta despre implementarea, de către Statele Membre, a proiectelor cuprinse în PNRR-uri.Comisia Europeană a menționat explicit faptul că aceste Planuri vor fi utilizate pentru a măsura performanța Statelor Membre.

Cu alte cuvinte, pentru a intra în posesia banilor, Statele Membre trebuie să îndeplinească mai întâi obiectivele la care s-au angajat. Altfel, nu primesc banii solicitați. România este, încă, printre puținele țări care nu are PNRR-ul aprobat. Iar aprobarea nu înseamnă primirea banilor! Primele sume vor fi acordate în aproximativ o lună după aprobare (așa-numita prefinanțare).

Așadar, România va beneficia de primii bani abia la finalul acestui an. Având în vedere întârzierea în depunerea (și acum în aprobarea) PNRR-ului, nu pot decât să sper că termenele prevăzute în Plan au avut în vedere acest decalaj, pentru că amânarea lor va fi imposibilă. Ceea ce va însemna pierderea banilor. Spun asta în contextul în care mai multe obiective din PNRR au ca termen de finalizare, pentru anumite activități, primele luni ale anului 2022. Dacă nu reluăm serios dezbaterea despre PNRR - așa cum am văzut că o fac alte țări europene - România va rata multe oportunități", transmite Corina Creţu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel