Scandal în CNA, între Mititelu și Iorga. Motivul: postul B1 TV

Dispută în ședința de joi a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) între doi membri, respectiv Christian Mititelu și Narcisa Iorga pe baza unei sesizări a  ActiveWatch privind lipsa de echilibru a postului B1 TV în campania pentru referendum.

ActiveWatch a sesizat joi CNA în legătură cu ediţia din 24 iulie a emisiunii "Sub semnul întrebării" de la postul B1 TV, însă Departamentul Monitorizare din cadrul Consiliului nu a avut timpul necesar să facă un raport de monitorizare a emisiunii, aşa cum este practica obişnuită a CNA.

În sesizare, ActiveWatch spune că moderatorul emisiunii "Sub semnul întrebării", Robert Turcescu, a încălcat obligaţiile legale privind informarea corectă, imparţialitatea şi pluralismul de opinii.

"În ciuda faptului că moderatorul a făcut precizări privind refuzul reprezentanţilor USL de a participa la emisiune, considerăm că întreaga dezbatere a fost marcată de opinii şi atitudini unilaterale, tendenţioase, menită să-l favorizeze exclusiv pe preşedintele suspendat Traian Băsescu. De asemenea, considerăm că transmiterea şi acceptarea mesajelor repetate, care îi îndemnau pe alegători să boicoteze Referendumul din 29 iulie 2012, reprezintă o abatere de la normele deontologiei profesionale", spune ActiveWatch, citează Mediafax.

În acest context, Christian Mititelu, membru al CNA, a propus aplicarea unei somaţii publice postului B1 TV pentru dezechilibru în campania pentru referendum. El a considearat că nu este necesar un raport al Departamentului monitorizare privind emisiunea reclamată de ActiveWatch, din moment ce membrii Consiliului au vizionat pasaje din respectiva emisiune în şedinţa de joi a CNA.

În replică, Narcisa Iorga şi Ioan Onisei au cerut analizarea sesizării ActiveWatch într-o şedinţă viitoare, după ce Departamentul Monitorizare va face un raport de monitorizare a emisiunii de la B1 TV, moment în care Mititelu a arătat că "E vorba de mai multe emisiuni (de la B1, n.r.), avem o plângere de la o instituţie care face şi ea monitorizare".

Ulterior Mititelu i-a reproșat Narcisei Iorga că "distruge" cooperarea în CNA, în condiţiile în care "Consiliul este un organism colectiv". "Blocaţi discutarea legitimă a unei propuneri", a mai spus Christian Mititelu, care a acuzat-o pe Iorga că vrea să protejeze B1 TV şi Naşul TV, precum și de faptul că încearcă să se substituie uneori preşedintelui CNA, pentru a impune un anumit punct de vedere.

Atunci, Narcisa Iorga a scos din geantă leucoplast şi un cronometru. "Am leucoplast şi un cronometru şi vă rog să le folosiţi când consideraţi dumneavoastră", i s-a adresat ironic Narcisa Iorga lui Christian Mititelu, adăugând că  "Noi discutăm o plângere. Suntem cu toţi de acord că trebuie să o discutăm. Eu spun că trebuie să discutăm toate televiziunile. Nu se poate să discutăm doar B1, este inechitabil".

Deși, cu câteva minute înainte de dispută, CNA votase somarea publică a postului Antena 3 pentru pentru emisiunea "Subiectiv" din 20 iulie, în care moderatorul Răzvan Dumitrescu nu a asigurat imparţialitatea şi echilibrul într-o discuţie cu invitata Andreea Paul, Iorga i-a reproșat lui Mititelu: "B1 primeşte două sancţiuni pentru aceeaşi săptămână, în timp ce Antena 3 - pe care o preferă domnul Mititelu, dacă tot mă acuză pe mine - rămâne pe dinafară".

Deoarece și vicepreședintel CNA, Ioan Onisei, a susținut punctul de vedere al Narcisei Iorga, privind amânarea deciziei în cazul B1 TV, Mititelu a arătat că  "În felul ăsta probabil că se va merge mai departe (la B1, n.r.), pe când dacă dai acum o somaţie poate că diseară sau mâine seară situaţia va fi puţin diferită. Ceea ce faceţi dumneavoastră... îi protejaţi să continue în felul acesta. Toată campania a fost oribilă, aproape la toate televiziunile", a spus Mititelu, care a fost imediat contracarat de Iorga "Mai puţin la Antena 3".

În acel moment, Mititelu  i-a reproșat Narcisei Iorga că are o obsesie din care nu poate ieși. ”"Doamnă aveţi o obsesie. Asta este ştiut. Aveţi această obsesie, nu puteţi să ieşiţi din ea. Aţi intrat acolo şi nu mai puteţi să ieşiţi din chestiunea asta". "Toată campania a fost cum a fost, îţi vine să te ţii de nas. Eu v-am spus aşa ca om care a mai lucrat în presă. M-am uitat şi eu. Sunt câteva posturi la care este insuportabil ce vezi, după părerea mea. Dar dumneavoastră, două dintre ele le excludeţi din principiu", a continuat Mititelu, acuzând-o pe Iorga de parteneriat față de B1 TV și Nașul TV, moment în care Narcisa l-a făcut mincinos pe Christian Mititelu.

"Este absurd ce spuneţi şi minţiţi pur şi simplu", i-a adresat Iorga lui Mititelu. ”Controlaţi-vă limbajul. Nu suntem la nivelul şefilor dumneavoastră", i-a răspuns Mititelu, după care Iorga i-a replicat  "Şeful meu este domnul Popescu, al dumneavoastră nu ştiu care e", adăugând "Uitaţi-vă ce echilibru a avut B1 - 26 (puncte de vedere contra demiterii preşedintelui Traian Băsescu, n.r.) la 21 (pro demitere, n.r.) şi a luat somaţie şi eu am votat pentru. Cum puteţi să mă acuzaţi de aşa ceva? Nu permit acuzaţii de genul ăsta", a mai spus Iorga.

În cele din urmă, Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului, a supus la vot propunerea lui Christian Mititelu de somare publică a postului B1. Propunerea a primit însă numai două voturi "pentru", cel al lui Christian Mititelu şi cel al lui Răsvan Popescu, urmând ca sesizarea ActiveWatch să fie rediscutată după finalizarea raportului de monitorizare a emisiunii incriminate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel