Scandal în BOR. Scrisoare deschisă a călugărilor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei către Teofan

Câteva sute de călugări din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei i-au adresat o scrisoare deschisă Mitropolitului Teofan, considerând că marele sinod pan-ortodox care va avea loc în Creta în luna iunie ar putea altera credința ortodoxă.

Sinoadele Bisericilor din Georgia, Bulgaria și cel al Bisericii Ruse din diaspora, ca și ierarhi din Grecia, Cipru, Moldova, Ucraina și Muntele Athos au exprimat temeri față de documentele care vor fi debătute la Sinodul Bisericilor Ortodoxe din Creta,

„Temerile noastre nu pornesc dintr-o poziție egoistă, nici din dorința de sciziune sau de răzvrătire, ci din multă sinceritate și dorință de mântuire", se arată în scrisoarea monahilor, semnată între alții de Mănăstirea Paltin-Petru Vodă și de Arhimandritul Hariton Negrea, de Protos. Antim de la Mănăstirea Bistrița sau de Protos. Ieronim de la Schitul Sfânta Teodora din Codrii Pașcanilor.

„Aceste neliniști ale noastre privesc proiectele document ale acestui 'mare sinod' și în primul rând 'Relația Bisericii ortodoxe cu restul lumii creștine' în care deși șa primul punct se recunoaște conștiința de sine a Bisericii Ortodoxe, la punctele 4, 5, 6, 7 se alterează dogma celei una sfântă, sobornicească și apostolească Biserică, așa cum s-a hotărât la Sinodul al II-lea, recunoscând celelalte erezii ca biserici", se arată în scrisoarea monahilor din Mitropolia Moldovei.

Vezi AICI conținutul scrisorii 

 Aceștia îl citează pe Sfântul Fotie, care spune că „există doar o singură Biserică a lui Hristos, apostolească și sobornicească, nu mai mult, nici măcar două, iar celelalte sunt sinagogi ale celor ce viclenesc și sinod al răzvrătiților".

Semnatarii susțin că proiectul documentului din Creta nu numai că nu recunosc celelalte „biserici" ca erezii și eterodoxii, „dar și promovează o unitate cu aceștia, așa cum se arată la punctul 5".

„Expresii ca 'unitatea nevăzută' sau 'unitatea pierdută a creștinilor' (...) nu sunt în duhul teologic al Sfinților Părinți și al Bisericii Ortodoxe și reprezintă de fapt mesajul fundamental al proiectului de document. Niciodată Biserica Ortodoxă nu a căutat unitatea cu ereticii..."

Semnatarii arată că singura unitate posibilă este „întoarcerea ereticilor la pocăință, lepădarea de erezie și de capii lor", ceea ce nu pare să rezulte din proiectul documentului din Creta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel