Romania va trimite 66 de jandarmi în Afganistan

NATO
NATO

Traian Băsescu a declarat, al sediul NATO de la Bruxelles, că Romania va trimite 66 de jandarmi în Afaganistan pentru a participa la construcția instituțională, informează Mediafax.

"România - dincolo de faptul că şi-a îndeplinit obligaţiile asumate de a mări efectivele din Afganistan - va da o atenţie deosebită trimiterii de instructori în Afganistan. De altfel, vă pot informa că primul contingent de ofiţeri afgani va sosi în perioada imediat următoare în România pentru instruire", a spus şeful statului în cadrul unor declaraţii de presă susţinute alături de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

El a adăugat că, în acelaşi timp, la universităţile civile, 12 burse au fost deja acordate tinerilor afgani, şeful statului precizând ulterior că România va continuia să mărească numărul de burse pentru tinerii afgani.

Întrebat dacă poate oferi mai multe detalii despre contribuţia României în Afganistan în perioada de tranziţie, preşedintele a spus: "Sunt foarte multe lucruri pe care le putem face. Cel mai important lucru pe care îl vom face însă este acelaşi pe care l-am făcut şi în Irak: vom rămâne acolo până când misiunea va fi îndeplinită".

"De asemenea, aşa cum am început să trimitem deja instructori pentru forţele de securitate afgane, România va trimite şi 66 de jandarmi în perioada imediat următoare pentru a se trece şi la antrenarea, la participarea la construcţia instituţiilor, altele decât cele ale Armatei, respectiv instituţiile de ordine publică", a adăugat Băsescu.

În opinia sa, în perioada următoare, toate statele membre NATO "ar trebui să privească cu multă atenţie la crearea unui corp al funcţionarilor publici". 'Plec de la premisa că Afganistanul nu a fost niciodată administrat la nivelul întregului său teritoriu. Or, odată cu crearea forţelor de securitate, trebuie să creăm şi o administraţie civilă, capabilă să preia funcţiunile necesare populaţiei de la Armata NATO, care acum se află în Afganistan", a încheiat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel