Rectorul Cezar Spînu: Universitatea din Craiova încearcă să răspundă schimbărilor produse de tehnologia digitală pe piaţa muncii

Rectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr. Cezar Spînu, a afirmat, luni, la festivitatea de deschidere a noului an universitar, că analizele europene arată schimbările concrete pe care tehnologia digitală le produce inclusiv pe piaţa muncii, iar instituţia pe care o conduce încearcă să răspundă acestor provocări atât prin adaptarea programelor de licenţă şi master, cât şi prin dezvoltarea unor programe de reconversie profesională.

"Fişa postului (n.red.:. pentru o instituţie de învăţământ superior) devine din ce în ce mai complexă. Angajatorii caută profesionişti care să aibă competenţe complexe, să gândească autonom, creativ şi eficient. În ceea ce ne priveşte, la Universitatea din Craiova, prin extraordinara colaborare cu mediul socio-economic pe care am dezvoltat-o în ultimii ani, ne străduim să facem cursurile de licenţă mai relevante pentru cerinţele moderne de la locul de muncă. Mai mult, aşa cum arată analizele europene, în anii următori este probabil ca o parte din ce în ce mai mare a forţei de muncă să fie nevoită să înveţe noi abilităţi pe parcursul vieţii lor profesionale, pentru a-şi proteja capacitatea de angajare. Ca răspuns la aceste previzionări, pe lângă programe noi masterale, am început să dezvoltăm şi noi programe de reconversie profesională", a afirmat rectorul Universităţii din Craiova.

Potrivit lui Cezar Spînu, Universitatea din Craiova a depus, în anul 2017, şapte proiecte în cadrul competiţiei POR "Creşterea relevanţei învăţământului terţiar universitar în relaţie cu piaţa forţei de muncă şi sectoarele" (cel mai mare număr de proiecte depuse de o instituţie de învăţământ superior din România), iar în urma evaluării, toate proiectele au fost declarate eligibile din punct de vedere administrativ, două dintre acestea fiind evaluate şi din punct de vedere tehnico-financiar.

În aceeaşi direcţie, Universitatea din Craiova a implementat până acum trei proiecte de tip: Stagii de practică pentru studenţi, proiecte care cuprind studenţii din 10 facultăţi din cele 12 ale Universităţii din Craiova.

"Trebuie să vă spun că, în prezent, Universitatea din Craiova pregăteşte spre depunere în cadrul noii competiţii de proiecte POCU - Stagii de practică pentru studenţi, alte cinci proiecte (numărul maxim de proiecte ce poate fi depus de o instituţie), proiecte care cuprind studenţi şi cadre didactice din toate cele 12 facultăţi ale Universităţii din Craiova. În privinţa luptei cu abandonul şcolar, în cadrul competiţiei de proiecte ROSE, Universitatea din Craiova a obţinut finanţare pentru 12 proiecte, câte unul pentru fiecare facultate. Astfel, pe parcursul întregii veri, la Universitatea noastră a fost activitate intensă. Sute de liceeni din întreaga regiune Oltenia au urmat cursuri aici, au experimentat frumuseţea vieţii de student, au explorat frumuseţea oraşului nostru şi au plecat cu dorinţa de a se întoarce studenţi ai Băniei", a mai afirmat rectorul Spînu.

Pe lângă proiecte destinate studenţilor din anul I cu scopul reducerii abandonului şcolar şi creşterea calităţii formative individuale, Universitatea din Craiova implementează două proiecte de tip antreprenoriat, proiecte care au condus la înfiinţarea a 70 de firme, iar prin Fondul de dezvoltare de investiţii are aprobat un proiect care vizează dezvoltarea unui centru de cercetare în domeniul agricol. Universitatea din Craiova implementează alte patru proiecte finanţate prin POCU care au ca scop dezvoltarea de soluţii inovative şi eficiente la actorii economici parteneri din cadrul proiectelor, actori care activează în zona SV Oltenia.

În ce priveşte cercetarea, în anul universitar 2018-2019 la Universitatea din Craiova s-au derulat 27 proiecte din anii anteriori şi 28 proiecte noi, câştigate în competiţii naţionale (de tip PNCDI III - Proiecte Experimentale Demonstrative, Bridge Grant, Transfer la Operatorul Economic, Cercetare Complexă Exploratorie, Cecuri de Inovare, Mobilităţi, PCCDI, ROSA STAR şi ADER) şi proiecte internaţionale (de tip Brâncuşi, Bursa Fullbright Orizont 2020 şi Banca Mondială), fondurile totale atrase prin proiecte de cercetare în anul financiar 2018 fiind de peste 7 milioane lei.

La cele 12 facultăţi ale Universităţii din Craiova învaţă anul acesta circa 20.000 de studenţi. Universitatea din Craiova oferă posibilitatea pregătirii în 52 domenii de licenţă, 42 de domenii de master şi 26 de domenii de doctorat.

În ceea ce priveşte spaţiile de cazare, Universitatea din Craiova dispune de 1.200 de locuri în cămine studenţeşti modernizate.

La festivitatea de deschidere a noului an universitar au participat şi reprezentanţi ai mediului socio-economic, cultural, administrativ şi politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel