Recoltarea ovăzului şi a triticalelor, blocată de ploi în Maramuresș

Vremea capricioasă din ultimele săptămâni i-a blocat pe fermieri să termine recoltarea ovăzului şi altor triticale, a precizat, marţi, pentru Agerpres, şeful Direcţiei pentru Agricultură Maramureş, Virgil Ţânţaş.

"Ploile repetate din ultimele săptămâni au fost un obstacol pentru fermierii implicaţi în recoltarea ovăzului şi altor triticale (...) Au existat şi câteva zile cu soare, însă terenul era destul de moale şi nu s-a putut intra cu utilajele pe cultură. Au fost şi fermieri norocoşi care au reuşit să adune o parte din ovăz şi aşa am reuşit să apreciem că avem o cantitate de 2.800 kg/hectar, cea ce înseamnă o producţie bună pentru o primăvară şi o vară destul de capricioasă. Dacă în următoarele zile vremea se va încălzi şi terenul se va zvânta un pic, cert e că se va strânge toată recolta", a spus Virgil Ţânţaş.

Unul dintre membrii Asociaţiei Cultivatorilor de Plante Tehnice şi Cerealiere din Maramureş a spus că întreaga producţie de ovăz din acest an va fi utilizată de crescătorii de animale.

"Ovăzul este întrebuinţat de crescătorii de animale, iar o parte ar putea fi vândut pe piaţa liberă sau pe mini-bursa cerealelor din municipiul Baia Mare. De regulă, zootehnia este principalul beneficiar pe toată durata anului sau cel puţin pentru câteva luni din an. Crescătorii de animale, persoanele care deţin ferme mici şi medii, se interesează din timp de ovăz şi încearcă să-şi precontracteze o parte din producţie. În caz de necesitate, mai aducem ovăz din sudul ţării, însă încercăm pe cât posibil să asigurăm necesarul din producţia locală" a spus Tiberiu Pop.

Conform specialiştilor Direcţiei pentru Agricultură Maramureş, la nivelul judeţului, în acest an, au fost cultivate cu ovăz 3.500 hectare, iar cu triticale, 1.500 hectare, cu producţie estimată de 3 ton/hectar. Ovăzul a fost recoltat de pe aproximativ 300 de hectare până acum. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel