Agenția Mondială Anti-Doping transmite că este "foarte tulburată" de un raport care arată că o treime din medaliile câștigate la campionatele mondiale, printre care 55 de medalii de aur, la evenimentele de anduranță, au fost obținute de atleți care au înregistrat rezultate suspicioase la testele anti-doping.
Datele, care acoperă 12.000 de teste de sânge de la 5.000 de atleți au fost furnizate către Sunday Times de către o sursă de la Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism, potrivit theguardian.com.
Ziarul scrie că niciunul dintre sportivii suspecți de dopaj nu a fost deposedat de medaliile obținute și că această scurgere de informații dezvăluie "gradul extraordinar de înșelăciune de la cele mai prestigioase evenimente sportive din lume". Sursa citată mai scrie că un expert a constatat că rezultatele analizelor de sânge a cel puțin 800 de atleți, aproximativ unul din șapte, prezintă o evidență ridicată de dopaj și chiar, în unele situații, un grad de dopaj anormal.
Prima reacție din Agenția Mondială Anti-Doping
Craig Reedie, președintele Agenției Mondială Anti-Doping, susține că Agenția este foarte tulburată de aceste informații care, încă o dată, zguduie fundamentul atleților 'curați' din întreaga lume. El a a adăugat că, dată fiind natura acuzațiilor, vor fi organizate comisii independente pentru o analiză ulterioară.
"Aceste afirmații necesită un control rapid pentru a stabili dacă s-au înregistrat încălcări ale Codului Mondial Anti-Doping și, dacă da, ce acțiuni sunt necesare pentru a fi luate de către Agenție și/sau alte organisme", a mai spus Craig Reedie. El a mai spus că "este greșit să facem orice fel de presupunere pe acuzații din mass-media".
Robin Parisotto, descris ca unul dintre cei mai important experți anti-doping din lume, a analizat datele și a concluzionat că sunt cele mai "alarmant de anormale" rezultate ale analizelor de sânge pe care le-a văzut în toată cariera sa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu