Raport: Libertatea presei, în pericol în SUA

Supravegherea la scară mare de către serviciile de informații americane începe să aibă impact asupra libertății presei și a democrației, potrivit unui raport publicat luni de cea mai mare asociație americană pentru apărarea libertăților.

Studiul realizat de puternica Uniune Americană pentru Apărarea Libertăților Civice (ACLU) și de ONG-ul Human Rights Watch se bazează pe 92 interviuri cu ziariști, avocați, foști și actuali responsabili guvernamental. Concluzia sa este fără echivoc: programele de supraveghere create de Washington cu scopul de a contracara atentate au afectat libertatea presei, dreptul publicului la informare, precum și dreptul de a obține ajutor juridic, se arată în studiu, informează Agerpres.

'Activitatea ziariștilor și a avocaților se află în centrul democrației noastre', a subliniat autorul raportului citat, Alex Sinha.

Grupul de persoane chestionate include 46 de ziariști din mai multe media, între care mai mulți laureați ai Premiului Pulitzer. Ei explică faptul că dezvăluirile făcute de Edward Snowden privind amploarea supravegherii Agenției pentru Securitate Națională (NSA) a SUA au determinat sursele obișnuite ale ziariștilor să reflecteze de două ori înainte de a vorbi cu presa, chiar pentru a discuta subiecte neconfidențiale, de teama de a pierde o acreditare de secret de apărare sau de a fi urmăriți penal pentru scurgeri de informații.

Din ce în ce mai mult ziariștii utilizează astfel de tehnici elaborate pentru a-și cripta comunicațiile, se arată în raport. Unii nu vorbesc decât la telefoane preplătite sau evită cu totul internetul.

'Există deja opt cazuri penale împotriva unor surse (în administrația lui Barack Obama), față de trei înainte și asta nu a trecut neobservat', a explicat Charlie Savage, reporter la New York Times și laureat al Premiului Pulitzer.

Un grup de 42 de avocați în penal, civil și în sistemul judiciar militar, descriu de asemenea un mediu din ce în ce mai defavorabil confidențialității. Unii avocați au afirmat că folosesc tehnici similare celor ale ziariștilor pentru a evita să fie monitorizați pe internet.

'Sunt furios la gândul că mă comport ca un traficant de droguri pentru a proteja confidențialitatea clienților mei', a declarat un avocat în cadrul interviului pentru ACLU. 'SUA se afișează ca un model de libertate și democrație, dar propriile lor programe de supraveghere amenință valorile pe care doresc să le reprezinte', a explicat, de asemenea, Alex Sinha.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel