Urmărește emisiunea live


RAPORT GRECO. Titus Corlățean: Miza e alta

Judecatori
Judecatori

Titus Corlățean, fostul ministru de externe al României spune că GRECO a generat o procedură extraordinară pentru România, care nu ar avea de-a face cu raport anual pe care îl publică. El spune că miza acestei proceduri este cu totul alta decât cea prezentată publicului. 

"GRECO, în principiu este un organism cu expertiză, apreciat în plan european, care monitoriează situația din statele membre. În clipa de față sunt 47 de state membre, unele cu un scăzut mai scăzut de democrație, precum Armenia, Azerbaijan. În rapoartele naționale ei formulează o serie de recomandări. Până aici totul are o aparență luminoasă. În viată reală însă, în profunzimea subiectului, pot să vă spun că GRECO nu este neapărat un organism cu o autoritate neștirbită și vă voi da câteva exemple legate de cazul României. Procedura aceasta extraordinară în privința României, deci nu este un raport normal, anual sau sectorial. Dintr-o dată pe lângă raportul anual, a apărut această procedură extraordinară, după ianuarie. Miza e foarte simplă și v-o spun din interior: procedura de revocare a doamnei Kovesi a generat în rețeaua de relaționări, unele cu caracter subiectiv între conducerea GRECO și conducerea DNA, o serie de deranjamente. Imediat a fost scoasă din buzunar o procedură extraordinară, legată de legile justiției," a spus Titus Corlățean la România TV.

Corlățean: Unele recomandări sunt UIMITOARE

"Sunt niște recomandări absolut uimitoare, care îndeamnă la încălcarea deciziilor CCR din România, deci a Constituției și la încălcarea, asta mi se pare cel mai amuzant, a unor poziții ale Comisiei de la Veneția. Atunci când CCR, făcând deja două controale de constituționalitate și declarând imensa majoritate a articolelor din legi, constituționale, Curtea a făcut un lucru extrem de inteligent: și-au fundamentat unele dintre soluții pe pozițiile Comisiei de la Veneția, privind de exemplu statutul magistraților, spunând foarte clar că este importantă independența lor, dar sunt altceva decât judecătorii, aceia sunt magistrații independenți, imparțiali, nu procurorii. Comisia de la Veneția spune același lucru," a mai spus Titus Corlățean.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel