Rămășițe impresionante ale unor domusuri romane, descoperite în sudul Franței

Rămășițe impresionante ale unor domusuri romane, descoperite în sudul Franței  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Rămășițe impresionante ale unor domusuri romane, descoperite în sudul Franței / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Arheologii au descoperit rămășițele unor domusuri romane bogat decorate din epoca imperială în Nîmes, sudul Franței.

Săpăturile arheologice preventive derulate înainte de începerea construcției unei clădiri de apartamente au scos la iveală părți din două vile romane din secolele I-II și o întreaga sală de recepție a unuia dintre domusuri. Domusul era locuința tradițională a unei familii romane din mediul urban.

Sala de recepție descoperită recent era bogat amenajată. O parte din podea este decorată cu dale hexagonale așezate într-un model de fagure de miere. La un capăt se află un „covor” mozaic pătrat în stil opus sectile. Totodată, diferite bile multicolore din tot Imperiul au fost tăiate în forme și incrustate într-un model de tablă de șah.

O descoperire extrem de rară reprezintă și un strat de tencuială vopsită care decora doi pereți ai unei camere, acum prăbușiți în interior pe podea. Partea din spate a tencuielii a fost marcată în forme chevron pentru a ajuta la aderență, iar urmele de materialele lipite pe spate indică faptul că a fost aplicat pe pereții de pământ, potrivit The History Blog. Fața stratului de tencuială este decorată cu fresce în panouri mari de culoare roșie, cu panouri negre la interior.

Vile romane extrem de luxoase

Spațiile învecinate subliniază caracteristicile luxoase ale celor două vile romane. Patru grămezi de pilae (grămezi de țiglă pătrată folosite pentru a ridica podeaua cu scopul de a permite aerului încălzit să circule sub ea) sunt rămășițe ale unei băi private.

Pardoseala din beton a unei camere este decorată cu cabochon de marmură inserat într-un model de grilă. În curte se află rămășițele unui bazin de fântână semicircular acoperit inițial cu prețioasa marmură albă de Carrara.

Existând ca așezare încă din Epoca Bronzului, orașul roman Nîmes a fost fondat în secolul I î.Hr. sub numele de Colonia Nemausus, o colonie pentru veterani pensionari din campaniile egiptene ale lui Iulius Caesar, numită după principala zeitate a localnicilor Volcae Arecomici.

Domusurile au fost descoperite la aproximativ 300 de metri de Maison Carrée, un templu roman dedicat nepoților lui August Caesar, Gaius și Lucius, în primii ani ai secolului I, care este atât de intact și atât de frumos restaurat încât arată ca o replică.

Aflate în inima orașului istoric Nîmes, rămășițele vilelor au fost mult deteriorate și au interferat cu construcția ulterioară. Chiar și așa, arheologii francezi de la Inrap speră că studierea elementelor structurale și decorative care au supraviețuit vor aduce noi informații despre rolul lor în orașul roman, potrivit Descoperă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel