Radu Carp: Reducerea cvorumului la referendum, neconstituțională

radu carp dece
radu carp dece

Radu Carp, secretarul executiv al PDL, acuză proiectul de lege al USL care presupune reducerea cvorumului de la referendum la 30% este unul neconstituțioal și contrar practicilor europene, pentru că nu respectă simetria actelor juridice și se încearcă schimbarea legislației cu un an înainte de data desfășurării referendumului, se arată într-un comunicat de presă remis DeCe News.

"În Avizul nr. 685/2012, solicitat chiar de guvernul Ponta, Comisia de la Veneţia afirmă că revizuirea Constituţiei trebuie să respecte principiul simetriei actelor juridice. Constituţia fiind votată cu 50 % + 1 din numărul total al alegătorilor, ea poate fi revizuită doar cu acest cvorum. Desigur, o nouă  Constituţie poate fi adoptată şi cu lipsa unui cvorum dar aceasta este altă discuţie. O discuţie pe care USL nu a vrut să o iniţieze", spune Radu Carp, profesor de științe politice.

Totodată, democrat-liberalul susține că proiectul de lege contravine practicilor europene deoarece este recomandat de către Comisia de la Veneția ca "legislaţia referitoare la referendum să nu poată fi schimbată cu un an înainte de data desfăşurării, ori guvernul Ponta intenţionează organizarea unui referendum în acest an".

"Comisia de la Veneţia, în Avizul cerut de guvernul Ponta, nu recomandă un anumit cvorum de validare a referendumului, ci doar precizează că trebuie ales între lipsa cvorumului şi păstrarea celui existent de 50% + 1 din numărul total al alegătorilor", mai transmite Radu Carp în comunicatul de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel