Propunere premier. Nicolicea: Preşedintele va declanşa un conflict constituţional

Ema Apostu / 06 feb 2020 / 12:22 Salveaza PDF Comentarii

Deputatul PSD Eugen Nicolicea afirmă că președintele Klaus Iohannis ar putea declanşa un conflict juridic de natură constituţională în ceea ce privește numirea noului premier.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea afirmă că, în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis va respinge propunerea de premier făcută de o majoritate parlamentară, va declanşa un conflict juridic de natură constituţională "împiedicând formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul şi a ajunge la 'alegeri anticipate'".

"Încalcă sensul articolului 89 alin. (1) din Constituţie"

 

"Articolul 89 alin. (1) din Constituţie prevede dizolvarea Parlamentului ca un mijloc de rezolvare a crizei guvernamentale, nerezolvată de către Parlament ca urmare a faptului că Parlamentul nu a acordat votul de încredere unui Guvern, după două încercări eşuate şi trecerea unui număr de 60 de zile, scopul fiind alegerea unui nou Parlament care să poată rezolva criza. Preşedintele României, primul ministru şi numeroşi lideri politici încalcă sensul articolului 89 alin. (1) din Constituţie, declarând deschis că au ca scop 'alegeri anticipate', folosind, ca mijloc, nerezolvarea crizei guvernamentale mai mult de 60 de zile", explică Nicolicea, într-un comunicat remis Agerpres.

"Va încălca şi voinţa Parlamentului"

 

Deputatul PSD susţine că, în cazul în care preşedintele României "va respinge propunerea de premier făcută de o majoritate parlamentară, aşa cum a declarat, va declanşa un conflict juridic de natură constituţională împiedicând formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul şi a ajunge la 'alegeri anticipate'".

"Dacă preşedintele României îl va nominaliza drept premier pe Ludovic Orban va încălca şi voinţa Parlamentului, care tocmai i-a retras încrederea acestuia prin recenta moţiune de cenzură", adaugă Nicolicea.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27