PROTOCOLUL SECRET între BOR și MEN, publicat

Patriarhul Daniel și ministrul Remus Pricopie
Patriarhul Daniel și ministrul Remus Pricopie

La presiunile jurniliștilor, Ministerul Educației a desecretizat protocolul încheiat cu Biserica Ortodoxă Română.

Ministerul Educaţiei Naţionale, Patriarhia Română şi Secretariatul de Stat pentru Culte au semnat joi, 29 mai, un protocol de colaborare care vizează predarea disciplinei religie - cultul ortodox în învăţământul preuniversitar şi organizarea învăţământului teologic ortodox preuniversitar şi universitar, precizează un comunicat de presă postat pe site-ul edu.ro

Potrivit sursei citate, "protocolul stipulează că unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia legală de a asigura respectarea convingerilor, a valorilor şi a simbolurilor religioase".

Astfel, programele școlare pentru disciplina religie - cultul ortodox, vor fi elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale în colaborare cu Patriarhia Română şi cu Secretariatul de Stat pentru Culte, iar manualel vor fi avizate de Patriarhia Română.

VEZI ȘI: Profesorii de religie, angajați doar după binecuvântarea chiriarhului

De asemenea, "în vederea perfecţionării actului educaţional şi pentru o implementare eficientă a cooperării în domeniul învăţământului religios şi teologic ortodox preuniversitar", Ministerul Educaţiei Naţionale şi Patriarhia Română îşi vor comunica reciproc, semestrial şi ori de câte ori este nevoie, rapoarte de evaluare proprie asupra aspectelor reglementate de prezentul protocol, cu propuneri de îmbunătăţire a învăţământului religios şi teologic ortodox preuniversitar. "Reprezentanţii Patriarhiei Române/ai centrelor eparhiale pot participa cu statut de invitat la activităţile de inspecţie şcolară. Un alt aspect reglementat de prezentul acord îl reprezintă încadrarea personalului didactic pe catedre de religie - cultul ortodox în unităţi de învăţământ preuniversitar. Astfel, încadrarea se face cu avizul scris al chiriarhului (binecuvântare), iar retragerea motivată a acestui aviz duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă, conform legislaţiei în vigoare", se mai precizează în comunicat.

Protocolul semnat joi vizează și învățământul universitar din domeniu, fiind precizat că înființarea, restructurarea sau lichidarea facultăților sau departamentelor de teologie ortoodoxă se fac la solicitarea chiriarhului, aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi de Senatul universităţii, cu respectarea autonomiei universitare.

CITEȘTE PROTOCOLUL


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel