Proteste opoziție Polonia. Decizia Parlamentului

Tudor Curtifan / 11 ian 2017 / 23:53 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Camera inferioară a parlamentului polonez și-a reînceput activitatea miercuri seara, în ciuda protestelor opoziției ai cărei membri au blocat după-amiază intrarea în sala de ședințe.

Parlamentul ar fi trebuit să înceapă prima ședință după vacanța de iarnă miercuri la amiază, însă lucrările au fost împiedicate de un conflict între parlamentarii opoziției și cei ai partidului de guvernământ cu privire la votul din decembrie asupra bugetului din 2017.

Cea mai mare formațiune de opoziție din Polonia, Platforma Civică (PO), a cerut ca începerea noii sesiuni a camerei inferioare a parlamentului de la Varșovia să fie amânată cu o săptămână, întrucât este nevoie de timp pentru găsirea unei soluții la criza politică ce durează de aproape o lună.

Parlamentarii PO au ocupat în 16 decembrie 2016 principala cameră a legislativului polonez din cauza dezacordului legat de accesul presei la lucrările parlamentului și de legea privind bugetul țării pe 2017. Formațiunea de opoziție a depus o moțiune pentru convocarea membrilor acestei camere parlamentare pe 18 ianuarie, a anunțat liderul PO, Grzegorz Schetyna, scrie Agerpres.

Moțiunea a fost înaintată, ''astfel încât avem timp pentru a căuta idei, a discuta și a găsi o soluție'' la criza parlamentară, a explicat Schetyna.

De o lună, criză politică în Polonia

Criza politică de la Varșovia a început luna trecută atunci când partidul de guvernământ, Lege și Justiție (PiS, eurosceptic), a fost nevoit să mute procedura de votare a bugetului pentru 2017 într-o cameră auxiliară a parlamentului, după ce mai mulți deputați din opoziție au blocat accesul la podiumul sălii de plen în semn de protest față de limitarea accesului jurnaliștilor.

Platforma Civică, ce susține că votarea bugetului a fost ilegală, a prezentat și un proiect de rezoluție în care solicită reluarea dezbaterii asupra actului normativ respectiv.

PiS, care deține o majoritate parlamentară, nu a dat deocamdată un răspuns la propunerile PO.Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


n-nxt.13