EXCLUSIV  Ciocan cere NUME! Inițiative legislative periculoase pentru români. ”Drepturile și libertățile nu se negociază”

Comisarul Christian Ciocan, director de comunicare al Federaţiei Sindicatelor Democrate ale Poliţiştilor din România, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre deciziile luate în ceea ce privește propunerile legislative care încalcă drepturile și libertățile cetățeanului. 

"Este vorba despre propunerile legislative care emană de la instituțiile și autoritățile publice, cum este și Ministerul de Interne. După cum știți, eu reprezint Federația Sindicatelor Democratice ale Polițiștilor din România și, făcând parte din dialogul social, ca partener de dialog social, orice proiect legislativ trece prin comisiile de dialog social și noi verificăm proiectele din toate punctele de vedere, de la constituționalitate, la respectarea drepturilor omului, a principiilor prin care guvernăm activitatea ministerului și zona pe care vrea să o reglementeze domeniul respectiv și așa mai departe. În aceste condiții, săptămâna trecută,  alături de reprezentanții altor sindicate, am participat la o ședință de dialog social. În ceea ce privește asptectele ce trebuie punctate, menționez că domnul Vela și-a respectat cuvântul, acela de deschidere în ceea ce privește întâlnirea cu sindicatele, mai mult decât atât, secretarul de stat nou numit, Norocel Stroe, manifestă, de asemenea, disponibilitate și receptivitate, demonstrată și în sală cu ocazia dezbaterii mai multor proiecte de legi și mai mult decât atât, colonelul Ionel Babuș, care este consilierul pe dialog social și care a moderat această întrevedere", a declarat Christian Ciocan, în exclusivitate pentru DC NEWS.

Cine face o propunere de lege trebuie să și-o asume

"Prin urmare, indiferent de cine face propunere de legi în România, asemeni parlamentarilor inițiatori, trebuie să-și asume aceste propuneri. Așadar acesta este punctul nostru de vedere, al Federației. Cine face propuneri de legi, trebuie să-și asume propunerea, pentru că acele propuneri trebuie să respecte mai multe criterii și anume, să fie în acord cu Constituția, să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să respecte normele de construcție juridică și multe altele. Nu ne putem trezi în situația că analizăm un proiect de lege emanat de nu știu ce minte luminată, care nu respectă aceste condiții, care sunt prioritare, sunt fundamentale. Practic noi ne ducem să discutăm niște proiecte de legi serioase. Așadar, pentru orice proiect de lege de acum înainte vrem să știm cine sunt inițiatorii și mai mult decât atât vrem să știm care sunt motivele care au condus la formularea acelui proiect de lege, care este motivarea", a completat el.

"Românii nu vor face nici măcar un milimetru înapoi și nu vor renunța la niciunul din drepturile și libertățile lor"

"Atragem atenția că drepturile omului în România sunt prevăzute în Constituție, nu se negociază și ele sunt consimțite prin Declarația Universală a Drepturilor Omului, document al Organizației Națiunilor Unite, România fiind stat membru din 1958 deci evident, semnatar al acestei importante Carte. De aceea, Federația care apără drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor afirmă că românii și cetățenii României nu vor face nici măcar un milimetru înapoi, nu vor renunța la niciunul din drepturile și libertățile stabilite prin acordurile și tratatele internaționale și consimțite de Constituția României pentru nu știu ce motive prevăzute în nu știu ce legi", mai spune Ciocan.

Proiectul de lege întors a treia oară

"În acest context, inițiatorii oricărui proiect de lege, dincolo de a-i afla identitatea și a afla care au fost motivele care i-au îndemnat să emită astfel de documente, trebuie să înțeleagă și care este responsabilitatea, pentru că nu ne putem trezi în situația unor proiecte de legi cum a fost și cel de săptămâna trecută, proiect privind persoanele dispărute, care a fost cu această ocazie întors a treia oară, de noi, din comisie. Nu putem veni la nesfârșit cu niște proiecte de lege care nu respectă aceste principii, ba care chiar îngrijorează vis-a-vis de încălcarea drepturilor și libertăților omului, doar pentru că exprimă nu știu ce scop, pentru găsirea persoanelor dispărute", susține comisarul.

"Nu facem rău pentru a face bine"

"Principiile sunt "Nu facem rău pentru a face bine" ori, din acest punct de vedere am considerat că este foarte important ca opinia publică să fie informată pentru că dacă se mai ține în aceste condiții, dincolo de a cere dezbatere publică și credem că dezbaterea publică pe orice proiect de lege este extrem de importantă, vom căuta să identificăm persoanele care revin în aceleași condiții, cu aceleași proiecte, deși noi am făcut serioase obiecțiuni. Unele dintre aceste obiecțiuni se referă la atingerea și mai mult decât atât a unor drepturi și libertăți ale omului. O lege care vine să reglementeze un domeniu, pentru a face bine, nu trebuie să se atingă de aceste zone extrem de importante. Colonelul Ionel Babuș a înțeles care a fost impasul și de aceea a moderat această ședință în prezența secretarului de stat și s-a ajuns la consensul in extremis ca să mai fie discutat o dată acest proiect, dar în condiții extrem de serioase, ținând cont de principiile pe care eu le-am enunțat anterior", a mai declarat Christian Ciocan.

Cerem imperativ! În 2020, țările normale ale lumii găsesc soluții

"Practic, plecând de la acest proiect de lege privind persoanele dispărute, noi cerem imperativ ca niciun astfel de act normativ să nu mai atingă în vreun fel drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, respectând principiul în interesul cetățeanului și nu invers. Nu facem un rău voit sau nevoit, tocmai pentru a face bine. Cetățenii români au lege fundamentală, au Constituție, au instituții care trebuie să respecte principiile de redactare și de formulare și de întocmire a tuturor actelor juridice. În anul 2020, țările normale ale lumii găsesc soluții, pentru că totul facem în interesul cetățeanului, nu căutăm acum motivări pentru a face bine și prin asta să încălcăm niște drepturi și libertăți. Drepturile și libertățile cetățenilor nu se negociază și atragem atenția asupra celor care cu știință sau neștiință le încalcă. Nimic nu poate justifica încălcarea unor drepturi și libertăți fundamentale!", ne-a mai spus Christian Ciocan.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel